Slováci majú cestovanie v krvi. Prúdy nadšených turistov každoročne jazdia obdivovať krásy našej krajiny, alebo rovno sadnú do auta a vydajú sa na príjemnú letnú dovolenku do zahraničia. Cestovanie po vlastnej osi má veľa výhod - môžete si cestu rozplánovať tak, ako sa vám páči a navštíviť miesta, ktoré sú naozaj zaujímavé. Ak sa chcete inšpirovať, čítajte pozorne.

1. Zlatni rat, Chorvátsko

Zdroj: Flickr

​Údajne najkrajšia a najobľúbenejšia pláž celého Jadranu. Pláž plná kamienkov má tvar rohu, vybiehajúceho z ostrova v dĺžke niekoľkých stoviek metrov a zvažujúceho sa prudko do mora. Vďaka morským prúdom sú kamene neustále unášané a pláž tým získava stále nový tvar - niekedy je výbežok zahnutý doprava, inokedy zase doľava. Neďaleko pláže sa nachádzajú zvyšky rímskej villy, ktoré sú ukryté v malebnom borovicovom lesíku. Ste fanúšikmi vodných športov - napríklad windsurfingu a potápania? Potom nesmiete návštevu "Zlatého rohu" vynechať!

2. Fuschlsee, Rakúsko

Zdroj: Facebook

​Krásne miesta na kúpanie nájdete prekvapivo aj v susednom Rakúsku. Zvlášť ak ste priaznivcami aktívnej dovolenky, potom určite musíte navštíviť rakúske jazero Fuschlsee. Tu si budete môcť užiť dokonale upravené bežecké trate, pešie trasy cez panenskú prírodu, člnkovanie cez celé jazero alebo sa nechať zlákať krásne upravenými plážami a ochladiť sa v priezračnej vode.

3. Izola, Slovinsko

Zdroj: Facebook

​Pri prístavnom mestečku Izola sa rozprestiera Jadranské more, ktoré ponúka príjemné kúpanie pri letných teplotách vody medzi 22 - 26 °C. Pláž voľne prechádza do borovicového lesa, ktorý ponúka príjemný chládok. Na svoje si prídu aj fanúšikovia cyklistiky - chodníky totiž vedú trasou bývalej železnice.

4. Donja Vala, Chorvátsko

Zdroj: Facebook

​Ďalšia nádherná chorvátska pláž, ktorú nájdete priamo na Makarskej riviére. Ponúka príjemné kamenisté pláže, čiastočne stiesnené vyrastenými borovicami a čisté more. Vďaka pozvoľnému prístupu do mora je bezpečná aj pre malé deti a je tak ideálnou destináciou pre rodinné dovolenky.

5. Palavas les Flots, Francúzsko

Zdroj: Facebook

​A prečo ísť práve sem? Okrem nádherných pieskových pláží môžete navštíviť aj vinárskej oblasti, stredoveké mestečká, antické pamiatky a lagúny. Čaká na vás zdolať viac kilometrov, ale celú cestu pôjdete po diaľnici, takže v cieli budete rýchlo! Vo Francúzsku na vás tiež čaká úžasná a rozmanitá kuchyňa - morské plody, steaky aj zeleninové šaláty.

Zdroj: CNC