Maličký ostrovný štát medzi Sicíliou a Afrikou je ako zmenšenina kontinentu. Na priestore 24 krát 14 kilometrov sa koncentruje bohatá minulosť siahajúca až do prehistórie a svojská kultúra, ktorá je esenciou celého Stredomoria. S tyrkysovým morom, ktoré Maltu obklopuje, je to cestovateľská nirvána, kde nič nie je tak ďaleko, aby ste tam skôr či neskôr nedošli peši, a zároveň na každom rohu čaká prekvapenie.

Hneď po prílete na letisko vás zarazí zopár vecí. Napríklad miestny krkolomný jazyk, ktorý je zmesou snáď všetkých stredomorských jazykov vrátane arabčiny. Našťastie bol ostrov dlho pod nadvládou Veľkej Británie, a tak tu ako oficiálny jazyk figuruje aj angličtina, ktorej tu rozumejú všetci.

Mätúca je ale aj veľkosť ostrova. Z celej Európskej únie je tu najväčšia koncentrácia obyvateľov na meter štvorcový a mnoho miest a dediniek je tak natlačených na sebe, že ani neviete, kedy jedno opustíte a vojdete do druhého. Architektúra miestami pripomína neďalekú Sicíliu, ale aj Španielsko, Francúzsko alebo Alžírsko či Libanon. A podobne čarovná je aj miestna kuchyňa, ktorá si zo všetkých vplyvov vzala to najlepšie.

Ostrov chrámov

Zdroj: Facebook

​Pre milovníkov pamiatok je Malta doslova splnený sen. Na malom ostrovčeku sú prakticky na každom kroku. Obdivovať tu môžete prehistorické megalitické chrámy staršie než egyptské pyramídy, pevnosti, paláce a hrady, ktoré za sebou zanechal Rád maltézskych rytierov, alebo pozostatky britskej koloniálnej éry, kedy Veľký prístav v opevnenom hlavnom meste Valletta slúžil ako hlavný prístav britského námorníctva v Stredomorí.

Aj na tak malom ostrove nájdete vyše 360 funkčných kresťanských chrámov a Malťania, zarytí katolíci, ich svedomito navštevujú. Pri takej koncentrácii pamiatok niet divu, že si Maltu často volia aj filmári, ktorí tu nakrúcali napríklad seriál Hra o tróny. Predovšetkým v prvej sérii bola Malta honosným Kráľovým prístaviskom aj púštnou krajinou Dothrakov, narazíte tu na Palčekov bordel i Červenú baštu.

Pôsobivé sú aj kulisy pre film Pepek námorník z roku 1980 s Robinom Williamsom. Celá novo vystavaná rozprávková dedinka tu po filmároch zostala v prekrásnom zálive v blízkosti mesta Mellieha a je dnes plná atrakcii pre deti i dospelých.

Po stopách tajomného rádu

Zdroj: Shutterstock

​​Rád rytierov svätého Jána v Jeruzaleme, na Rhode a na Malte na ostrove vládol od roku 1530 do roku 1798 a svoje hlavné sídlo tu má dodnes. Len máločo z bohatej histórie ostrova sa na podobe ostrova podpísalo viac. Vojenský rád totiž začal budovať pevnosti a chrámy a bohatí príslušníci európskych šľachtických rodov si tu pre seba stavali paláce. Pýchou vtedajšieho staviteľstva je opevnené mesto Mdina, pôvodné hlavné mesto, plné rytierskych palácov. Jeho ulice a harmonický ráz vás vrátia rovno do histórie.

Najviac pamiatok na rytiersky rád ale nájdete v honosnom hlavnom meste Valletta. Za návštevu tu rozhodne stojí majstrovský palác, kde dnes sídli prezident, ale nájdete aj sprístupnenú trasu a zbrojnicu, ktorá je najväčšia svojho druhu na svete.

Ďalšou neopomenuteľnou pamiatkou je katedrála Sv. Jana Krstiteľa. Jej steny sú vyzdobené ornamentmi tesanými do kameňa a hoci bol rád cirkevný, zlatom sa tu rozhodne nešetrilo. Úchvatná je aj podlaha, ktorú pokrývajú náhrobky rytierov zdobené kamennou mozaikou. Za najväčšiu vzácnosť katedrály je považované plátno od Caravaggia, ktorý vo Vallette žil, a vytvoril tu svoj najväčší a jediný podpísaný obraz (3,6 x 5,2 m).

Pýcha britského námorníctva

Zdroj: Facebook

​Malta bola vždy vďaka svojej polohe, strmým útesom po obvode a rytierskym stavbám dokonalou pevnosťou. Aj vďaka tomu ostrov s 500 rytiermi nedobylo ani mocné 40-tisícové osmanské loďstvo. A preto sa tunajší nedobytný Veľký prístav stal aj sídlom britského námorníctva.

Úplne logicky bol počas druhej svetovej vojny tŕňom v oku nacistických síl. A pre to bol Veľký prístav a priľahlé trojmestie L-Isla, Il-Birgu a Il-Kalkara najbombardovanejším miestom na zemeguli. Napriek tomu Valletta do nepriateľských rúk nepadla.

Perfektné potápanie

Zdroj: Twitter

​Bohatá vojenská história láka nielen milovníkov histórie, ale aj potápačov. A pre nich je Malta najväčším rajom v celej Európe. V priezračnej vode v okolí ostrova sa totiž nachádza vyše 70 potápačských miest. A nie len tak nejakých. Okrem stroskotaných lietadiel a lodí z prvej a druhej svetovej vojny tu nájdete aj vrak fénickej lode Xlendi z obdobia 700 rokov pred naším letopočtom, alebo vraky arabských obchodných lodí, ktoré s chuťou potápali maltézski rytieri.

Od roku 1970 sa na Malte potápajú lode aj umelo, aby bolo viac miest pre potápačov, takže svoj vrak si tu ľahko môžu objaviť aj začiatočníci. Skalnaté pobrežie zase oplýva množstvom útesov a podvodných jaskýň.

Asi najznámejším miestom je Blue Hole na ostrove Gozo, vertikálny podvodný komín s jaskyňou v blízkosti už spadnutého skalného útvaru Maltské okno. Aj jeho sutiny patria k vyhľadávaným miestam na potápanie a čo sa peších turistov týka, tí majú na Malte, respektíve Goze, okno nové. O nič menej impozantné, než to pôvodné.

Ostrovček Gozo

Zdroj: Facebook

​Ak je Malta malá, je štyri kilometre vzdialené Gozo, alebo Ghawdex, jej sesterský ostrov, doslova maličký. Z Pevnosti v meste Victoria alebo tiež Ir-Rabat, ho uvidíte úplne celý. Oproti husto osídlenej Matle ale na Goze spoznáte vidiek. Dedinky tu od seba oddeľujú vinice, olivové háje a políčka a nájdete oveľa viac pláží a voľnej prírody.

Celkovo je tu oveľa pokojnejšie než na rušnej Malte a mnoho Malťanov sem cestuje vo voľnom čase načerpať energiu. Malťania dokonca tvrdia, že obyvatelia Goza hovoria odlišným jazykom, ktorému veľmi nerozumejú, ale to turista určite nespozná.

Vzťah oboch ostrovov ilustruje aj fakt, že trajekt z Malty na Gozo chodí zadarmo, ale späť už musíte zaplatiť. Perlou pre vyznávačov prírodného kúpania je ostrovček Comino medzi maltou a Gozom. Žijú tu traja stáli obyvatelia a okrem dvoch hotelov tu nájdete len pláže, malé fjordy a tyrkysovo modrú vodu v Modrej lagúne, jednom z najkrajších miest celého ostrovného štátu.

Zdroj: CNC