Vplyvy klimatických zmien sa už prejavujú aj na vrcholku samotného Mount Everestu. Nepálska vláda nedávno uviedla, že ľadovce v Himalájach sa topia a z Everestu mizne ľad a sneh.

To okrem iného znamená, že dochádza k odhaľovaniu tiel turistov a horolezcov, ktorí na najvyššej hore sveta našli svoj hrob.

Podľa denníka The New York Times možno počas výstupu na Everest vidieť stále viac a viac ľudských ostatkov, čo môže mať negatívny vplyv na psychiku členov jednotlivých expedícií. "Sneh sa topí a telá sa vynárajú," komentoval to horský sprievodca Kami Rita Sherpa. "Nachádzanie kostí sa pre nás stalo novým normálom."

Zdroj: NA, CC-BY-SA-3.0

​Zlepšenie v nedohľadne

Problém spočíva v tom, že odstraňovanie týchto pozostatkov je veľmi náročné a drahé. Z dostupných informácií vyplýva, že znesenie jednej mŕtvoly stojí až 80 tisíc dolárov.

Od roku 1922 na Evereste zahynulo zhruba 300 horolezcov. Najviac tiel sa nachádza pri neslávne preslávenom ľadopáde Khumbu na rovnomennom ľadovci (pravdepodobne najnáročnejšia časť výstupu) a Južného sedla.

Keď vedci vyššie zmienený Khumbu vlani navŕtali, zistili, že ľad je oveľa teplejší ako očakávali: minimálna teplota predstavovala len mínus 3,3 ° C. Už pred tromi rokmi potom muselo byť vypustené neďaleko jazero Imja, ktorého hladina v dôsledku topenia ľadovcov stúpla na nebezpečnú úroveň.

Túto fotku ukážte všetkým, ktorí neveria v globálne otepľovanie

Otepľovanie, čo to je?

Zdroj: CNC