Poslednú skupinu ostrovov prezývaných rajom Austrálie zaplavilo 238 ton odpadu

Tropický raj skončil.

Oceánske prúdy priplavili približne 414 miliónov plastov na brehy Kokosových ostrovov, ktoré majú okolo 600 obyvateľov. Situácia okrem toho, že je strašne smutná, je zároveň ironická. Ostrovy, ktoré sú ďaleko od kontinentov, tiež nazývajú posledným rajom Austrálie.

Za posledných 13 rokov v šiestich desaťročiach od objavenia plastov bola vyrobená viac ako polovica všetkých plastových predmetov. Vzhľadom na chybné nakladanie s odpadom sa väčšina z nich presunula do oceánov.
Podľa výpočtov výskumníkov znečistilo atoly 238 ton plastov, z toho približne 977 tisíc kusov letnej obuvi a 373 tisíc zubných kefiek, ktoré boli identifikovateľnými prvkami 414 miliónov kusov plastov.

Výpočty uvádzajú, že 93 percent je skrytých pobrežným pieskom, čo predstavuje veľkú hrozbu pre zvieratá žijúce na pobreží alebo na brehoch - vrátane morských korytnačiek a krabov - ale vedci tvrdia, že vyčistenie skrytého plastového odpadu by značne narušilo život na brehoch a spôsobilo ešte viac škôd voľne žijúcim zvieratám.

Výskumníci sa domnievajú, že ich odhady nie sú ani zďaleka prehnané, pretože najviac znečistené pláže ešte ani nedosiahli. Podľa vedúcej výskumnej pracovníčky Jennifer Lavers, svet "dramaticky podceňoval" veľkosť tohto problému.

Ak budete chcieť nabudúce odhodiť plastový pohár na zem, spomeňte si na tento obrázok

Hádzanie odpadkov na zem nie je pekná vec, navyše vás pri ochrane našej planéty tých pár metrov k najbližšiemu odpadkovému košu skutočne nezabije. Ak vám pri najbližšej príležitosti predsa napadne, že si zvolíte jednoduchšiu cestu a plastový téglik jednoducho odhodíte na zem, snáď si spomeniete na nasledujúci obrázok.

Zdroj: BBC