Keď sa povie Taliansko, určite vám zídu na um mestá ako Rím, Benátky alebo plážové Bibione... Na juh Talianska ale mieri len hŕstka z nás. A je to obrovská škoda! O tejto nádhernej krajine v samotnej špičke či podpätku talianskej topánky básnili už rímski cisári, ktorí tu trávili svoju dovolenku. Spoznajte štyri kúzelné oblasti na juhu Talianska s nami.

1. Kampánia

Kampánia je "šťastná krajina" v južnom Taliansku v oblasti okolo Neapolského zálivu. Svoje osady si tu zakladali už starí Gréci, rímski cisári si tu stavali svoje honosné letoviská a súčasne celebrity sem radi jazdia na svoju letnú dovolenku. Na opačnej strane mince stojí mafiánske "podsvetie" a neustála hrozba sopečného výbuchu. Hovie si totiž priamo pod Vezuvom, stále činnou sopkou. Sopečná pôda je ale veľmi úrodná a také paradajky, aké rastú tu, sa hľadajú ťažko. Na pravú taliansku pizzu margheritu preto vyraziť práve do Neapola.

 A za ochutnanie stojí aj vyhlásená mozzarella di bufala z byvolieho mlieka. Vezuv pri svojom výbuchu v roku 79 pochoval okrem iného mestá Pompeje, Herculaneum a Stabiu, a paradoxne tak uchoval históriu zakonzervovanú pre dnešných návštevníkov. Opomenúť nesmieme ani "Ostrov šťastnej záhaľky" Capri, ktorý si obľúbili už cisár Augustus a jeho nástupca Tiberius. Od 19. storočia začal nový vzostup Capri ako miesta vyhľadávaného umelcami a celebritami. Ďalší z ostrovov, "Ostrov večnej mladosti" a krásne zelený ostrov Ischia, sa zase pýši liečivými termálnymi prameňmi.

2. Apúlia

Apúlia, to je juhotalianska rozprávka. je to malebný a skôr rovinatý kraj plný olivových hájov. Oblasť od pomyselnej ostrohy až po podpätok "talianskej topánky", teda od polostrova Gargano až po polostrov Salento, má jedinečný charakter. V mestách je badateľný vplyv mnohých kultúr, ktoré sa tu po stáročia miešali vďaka strategickej polohe v Stredomorí, miestni obyvatelia sú veľmi srdeční a život tu plynie svojráznym talianskym tempom. Prístav v hlavnom meste Apúlia - v Bari - je dodnes veľmi rušný a využívaný. Za návštevu stojí záhadný "osmičkový" hrad Castel del Monte, ktorý si v Apúlii nechal postaviť panovník Fridrich II. Štaufský.

Charakteristickým znakom Apúlie sú aj všadeprítomné guľaté domčeky s kužeľovitou strechou, tzv. trulli, ktoré naozaj pôsobia ako vytiahnuté z rozprávky. Najväčším pokladom je ale apúlijské pobrežie dlhé takmer 800 kilometrov. Pláže sú to kamenisté i piesočné, kilometrové aj schované medzi útesmi, voda čistá a podnebie príjemné. Skrátka ideál pre vašu dovolenku. A keď ju navyše doplníte síce skromnou, ale výdatnou apúlijskou kuchyňou, budete nadšení. Vyskúšať musíte napríklad mieste orecchiette, cestoviny pripomínajúce uši, alebo taralli - guľaté slané sucháre s rôznorodým korením. Vyhlásené sú aj tunajšie vína. Z miest odporúčame barokové Lecce a "Biele mesto" Ostuni.

3. Kalábria

Nádherné scenérie, národné parky, hory, jaskyne, vodopády a v neposlednom rade blankytne modré more. To je Kalábria. Oblasť sa nachádza na samom juhu Talianska, kde ho na západnej strane omýva Tyrhénske a na východe Jónske more. Letá v Kalábrii sú veľmi teplé, slnečné a more má príjemnú teplotu až do novembra, kedy Apeniny pomaly pokryje sneh. Najjužnejšia časť Apeninského polostrova, špička talianskej topánky, je krajom olivovníkov, pomarančovníkov a skvelého vína.

 V kalábrijskej kuchyni sa odráža grécky vplyv. To dokazuje predovšetkým obľuba skladkostí z fíg, bravčového mäsa a syrov. Tradičným nápojom regiónu je víno Cirò. Najobľúbenejšími mestami oblasti sú Tropea a Briatico, letoviská pozdĺž Tyrhénskeho mora, kde strávite rozprávkovú dovolenku na pláži. Ak chcete utiecť pred ľuďmi a viac si užiť kultúru a antické pamiatky, potom musíte navštíviť oblasť Jónskeho mora.

4. Sicília

Sicília, "ostrov slnka", ktorý leží v tieni sopky Etny a ktorého cesty sú obklopené nekonečnými plantážami menších pomarančovníkov, vás okamžite nadchne svojou jedinečnosťou. Je najväčším talianskym ostrovom a zároveň aj najväčším ostrovom Stredomoria. Ostrov omývajú tri moria - zo severu Tyrhénske, z juhu Stredozemné a z východu Jónske. Návštevníkov láka na ostrov aj hlavné mesto Palermo či stále aktívna sopka Etna.

Každá etapa dobývania ostrova po sebe zanechala pestré kultúrne dedičstvo a v súčasnosti je tak možné po celom ostrove nájsť rôznorodé architektonické pamiatky, ako sú chrámy, kostoly či divadlá. Jedinečným znakom, ktorý tu minulosť zanechala, je typický sicílsky dialekt. Značne odlišná je tiež sicílska kuchyňa, v ktorej na rozdiel od tej pevninskej prevládajú jedlá ostrejšej chuti, ryby a zelenina. Sicília je známa aj typickými sladkosťami, akými sú zmrzlina cassata a zákusky cannoli, ktoré sa plnia syrom ricotta a polievajú čokoládou.