Tých osemtisíc kilometrov štvorcových má legendárny názov: Údolie smrti. Miesto tajomstiev, podivných príbehov, prírodných úkazov a neskutočného tepla. Nachádza sa tu ale aj usadlosť Furnace Creek, čo v podstate znamená "rozžeravená pec".

Ako v peci si v Údolí smrti rozhodne pripadať budete. Ide totiž o najteplejší a vďaka tomu tiež najsuchší národný park Spojených štátov amerických. A to "naj" nie je zbytočné. V roku 1913 tu totiž zaznamenali jednu z najvyšších teplôt, ktoré kedy boli na teplomere namerané - cez 56 stupňov Celzia v tieni. A to je už poriadne horúco!

Muchy na zemi

Zdroj: Facebook

​Keby ste sa snáď na toto miesto chceli pozrieť, nájdete ho juhozápadne od pohoria Sierra Nevada, na severnom okraji Mohavskej púšte. Väčšina turistov ale na toto miesto jazdí v zime alebo počas jari, kedy sú tamojšie teploty o niečo znesiteľnejšie. Cez leto je tak horúco, že muchy nelietajú ale len lezú po zemi, pretože by si v horúcom vzduchu zničili krídla. A jašterice? Tie môžete pozorovať, ako sa namiesto behania prevaľujú na chrbte pre spálené labky z rozžeravenej zeme.

Rozkvitnutá smrť

Zdroj: Facebook

​Pokiaľ si myslíte, že názov Údolie smrti vyplýva čisto z faktu, že tu panujú extrémne nehostinné podmienky, mýlite sa. V roku 1849 sa tu totiž stratila skupina zlatokopov. Hoci nakoniec údolie úspešne opustili, ich cesta trvala niekoľko mesiacov a jeden člen výpravy pri nej zahynul. Vzhľadom na smrť jedného človeka je ale názov ľahko prehnaný. Navyše raz za čas, keď sa údolie dočká poriadnej búrky, celé svahy okolitého pohoria rozkvitnú rastlinami všetkých farieb. Je to tak nádherný pohľad, že by vám nemohla napadnúť jediná čierna myšlienka, nieto nápad pomenovať takého miesto Údolie smrti.

Tajomné podzemné mesto

Zdroj: Facebook

​Údolie je ale plné záhad. Napríklad paiutská legenda o Shin-au-av (v preklade zem bohov či duchov) - podzemnom meste pod Údolím smrti. Mnohí bádatelia v minulosti tvrdili, že toto mesto skutočne našli! Mesto je údajne osvietené pomocou večných plameňov z podzemných plynov. Jeho budovy obývajú len múmie niekdajších obyvateľov ovenčené zlatými retiazkami a náramkami. Bádatelia tiež v meste údajne našli zlaté sochy, kamenné šuplíky naplnené až po okraj zlatými tehlami a drahokamy, úžasné kamenné mechanizmy a obrie kamenné vráta, ktoré vďaka perfektnému vyváženiu zvládne otvoriť aj dieťa. Žiadny z moderných archeológov ale nálezy nepotvrdil.

Geografia aj kultúra

Zdroj: Facebook

​Pokiaľ sa niekedy bájne mesto nájde, bude to aj ďalší dôvod, prečo sa do Údolí smrti pozrieť. Rozžeravená pustina má aj iné atraktívne miesta. Nachádza sa tu najnižší bod na severoamerickom kontinente - Badwater Basin, ktorý je 86 metrov pod hladinou mora. Nejakých 130 kilometrov od neho stojí jedna z najvyšších hôr Spojených štátov - Mt. Whitney s výškou 4 421 metrov. A fanúšikovia Star Wars budú mať ďalší dôvod. Práve tu sa nakrúcali úvodné scény prvého filmu Nová Nádej. Keby ste sa teda niekedy chceli pozrieť na planétu Tatooine, nemusíte ani opustiť tú našu!

Zdroj: CNC