Čie dieťa kričí najviac? Pozrite sa na netradičnú japonskú súťaž, kde sa sumo snaží rozplakať deti

Zatiaľ čo starosti väčšiny novopečených rodičov je asi to, ako svoje dieťa utíšiť, v Japonsku je to inak - aspoň počas festivalu Nakizumo, ktorý sa už asi 400 rokov koná, keď vrcholí jar. Celý proces spočíva v tom, že dvaja bojovníci sumo, každý s jedným dieťaťom, sa to "svoje" snaží čo najskôr rozplakať. Akokoľvek znie toto stretnutie absurdne, má veľkú tradíciu a náboženské ospravedlnenie.

Festival Nakizumo sa koná v celom Japonsku, najvýznamnejší je ale ten v tokijskej časti Asakusa v chráme Senso-ji. Pred zhlukom prizerajúcich sa v sumo ringu stretnú dvaja zápasníci a dve deti narodené počas predošlého roka. Obraz je to na prvý pohľad komický a úloha zápasníkov znie drasticky. Nie je to ale až tak dramatické, muži sa snažia deti najskôr rozplakať tým, že s nimi ľahko trasú, robia na ne grimasy, vyludzujú rôzne zvuky a opakujú im slová "naki naki" alebo "plač". Až pokiaľ nežnejší variant nezaberá, rozhodca si nasadí strašidelnú masku.

Zdroj: Facebook

​Víťazom je to dieťa z dvojice, ktoré začne plakať skôr. Skutočný boj začína, pokiaľ spustia obe deti v rovnaký moment - potom sa hrá o to, ktoré batoľa sa rozkričí hlasnejšie. Ceremoniál vychádza z viery, že "Naku ko wa sodatsu", čo sa dá preložiť ako "Dieťa, ktoré plače, rastie najrýchlejšie". Japonci tiež veria, že plačúce dieťa bude silné a zdravé. Plač pri ceremoniáli má tiež zastrašiť zlých duchov. Preto tiež sumo zápasníci zdvíhajú "súťažikacich" vysoko nad hlavu, už keď začnú vzlykať - ceremoniál má vďaka tomu byť ešte silnejší.

Zdroj: Facebook

Tradičný japonský detský sprievod: Nádherné kimoná a dobové kostýmy

V našom seriáli o japonskej kultúre dnes zavítame na jeden z tradičných procesných sprievodov zvaných Chigo Gyoretsu. Sprevádzať nás bude náš japonský kolega - Michal Mikšík.

Zdroj: CNC