V malebnom talianskom mestečku predávali domy za 1 euro: Skúpili ich záujemcovia zo zahraničia

Upadajúce sicílske mestečko, ktoré sa potýka s odlivom obyvateľov, prišlo s netradičnou metódou, ako získať nových majiteľov pre opustené nehnuteľnosti. Ponúklo 16 domov v aukcii, pričom každý z nich sa predával za vyvolávaciu cenu vo výške jedného eura. Podľa starostu bola aukcia úspešná, pretože všetky domy nakoniec kúpili záujemcovia zo zahraničia, aj keď ceny sa nakoniec vyšplhali vyššie.

Mestečko Sambuca v sicílskom vnútrozemí prišlo v posledných desaťročiach takmer o polovicu obyvateľov, a tamojšia radnica sa preto rozhodla nalákať ďalších ľudí až smiešne nízkymi cenami nehnuteľností.

Do aukcie preto zaradila 16 kamenných domov vo vlastníctve obce s vyvolávacou cenou jedného eura, ktorá musela lákať všetkých sporivých záujemcov. Podmienkou ale bolo, že sa noví majitelia zaviažu počas troch rokov minúť za opravy najmenej 15 000 eur a zložia vratnú zálohu vo výške 5000 eur.

"Volali nám zo Sydney, Londýna aj New Yorku. V priebehu pár týždňov po našom oznámení sme dostali skoro 100 000 e-mailov a mnoho potenciálnych kupcov narýchlo priletelo na Sicíliu osobne," povedal zástupca starostu Giuseppe Cacioppo.

Nakoniec radnica predala všetky nehnuteľnosti, aj keď najlacnejší dom nakoniec stál 1000 eur a ten najdrahší 25 000 eur. Kupci pochádzajú z USA, Číny, Francúzska, Británie, Ruska a Argentíny. Okrem toho ale obec úplne nečakane získala nových majiteľov pre ďalších 50 domov. "Nečakali sme, že budeme mať taký úspech. Čo dodať? Je to veľká vec," dodal Cacioppo.

Zdroj: CNC