Začiatkom marca sa vo Walker Canyon v južnej Kalifornii, odohral vzácny prírodný úkaz, aký sa stane raz za desať rokov. Kvôli nedostatku dažďa je krajina väčšinou neplodná a v horúcej a suchej oblasti nie je veľa rastlín. To je dôvod, prečo vzniká fenomén takzvaného super-kvitnutia, ktorý pustinu zaplaví divokými kvetmi, vrátane najväčšej miestnej rarity - oranžového maku.

Vďaka svojej pestrosti, sýtym farbám a terénu je v tomto období krajina neuveriteľne krásna. Kvitnutie sa vyskytuje len vtedy, keď je dostatok dažďa, optimálna teplota a divoké vetry sa oblasti vyhýbajú. K takejto situácii dochádza raz za desať rokov. 

Pre milovníkov prírody je to nádherný čas a tento fenomén vždy pritiahne do oblasti mnohých návštevníkov. Turisti si môžu na vyznačených trasách vychutnávať výhľad a vyhotoviť pre seba a svojich priateľov fotografie. V marci tohto roku sa ale údolie stalo miestom masovej návštevnosti.

Zdroj: Flickr

​Super-kvitnutie je neskutočne kompatibilné s fenoménom selfie, čo rýchlo objavili aj hviezdy Instagramu, ktoré nestíhali zverejňovať na sociálnych sieťach množstvo nádherných fotografií. Každý influencer sa snažil získať z kvitnúcich kvetov maximum, niektorí si len hladili ego, ale viacerí z nich ich využívali ako dekorácie platených príspevkov. Aby boli fotky nadpozemsky krásne, mnohí si medzi kvety líhali, napriek tomu, že v parku platí zákaz opúšťania turistických chodníkov, ktoré pre prírodu predstavuje ťažko napraviteľné škody.

Napriek tomu sa našiel influencer, ktorý kvôli svojim sponzorom dovliekol na chránené územie mobilnú kabínu na prezliekanie, aby sa mohol k jednotlivým príspevkom prezliecť. Takýmto spôsobom sa snažili vyzvať svojich fanúšikov, aby sa tiež vypravili na toto čarokrásne miesto.

Zdroj: Twitter

​Oblasť zaplavilo množstvo neznámych, nezodpovedných turistov bažiacich po lajkoch a followeroch. Prišlo ich také množstvo, že mestečko Lake Elsinore bolo nútené vyhlásiť núdzový stav.

Malé mesto leží hodinu cesty autom od Los Angeles, z ktorého vyrazil taký dav ľudí, že na diaľnici smerujúcej ku kaňonu sa vytvorili dopravné zápchy a a pre katastrofálnu dopravnú situáciu vzniklo množstvo nehôd. Na krajniciach parkovalo nespočetné množstvo áut, kvôli ktorým sa miestni nedostali včas do škôl, zamestnania alebo blízkych miest.

To ale nebolo nič v porovnaní s tým, čo sa dialo v samotnom údolí kaňonu. Naháňači lajkov porušili všetky pravidlá určené turistom, a miesto toho, aby okolie obdivovali z turistických chodníkov, brázdili celé údolie zanechávajúc za sebou spúšť zničených kvetín, v snahe získať selfie, s čo najlepším pozadím.   

Zdroj: Instagram

Po prvom víkende v čase super-kvitnutia bol chaos tak veľký, že nebolo možné udržať poriadok, a preto sa vedenie mesta rozhodlo uzavrieť priestor pre návštevníkov, aby zabránilo ďalšiemu poškodzovaniu prírody. Zákaz ale trval len jeden deň a šialenstvo pokračovalo. Miestni ochrancovia prírody popísali situáciu ako zúfalú. Obrovské množstvo návštevníkov nezaujímalo nič iné, len príprava dokonalej fotografie, a kým sa bežní turisti kochali na oblasť z turistických chodníkov, dav zaplnil celé kvetinové pole.

Škody, ktoré po sebe zanechali budú mať dlhoročné následky pre celú oblasť. 

Aj v roku 2017 už bol Instagram, ale vtedy do mesta prišlo len 140 tisíc ľudí. To sa ale nedá porovnať so situáciou z marca tohto roku. Napriek informáciám v miestnych periodikách, ktoré zdôrazňovali, že v dôsledku veľkého množstva zimných zrážok sa v blízkych lokalitách dá očakávať super-kvitnutie aj v apríli, masovú hystériu to nezastavilo. Na oficiálnej facebookovej stránke mesta sa snažili všetkých informovať aj o aktuálnych podmienkach a pred pár dňami oficiálne oznámili koniec kvitnutia kvetín.

V tomto videu môžete vidieť nahrávku najhorších chvíľ davovej psychózy.

Zdroj: USA Today