Desivé fotografie jednej z najnebezpečnejších oblastí Portugalska

Na fotografiách José Ferreiru sa nachádza Lisabon, aký určite neuvidíte v reklamných brožúrach, ktoré chcú prilákať turistov do hlavného mesta Portugalska. Niet divu. V štvrti 6 de Maio panuje zločin na každom kroku.

Pri pohľade na fotografie seriálu Out of Law (Mimo zákon) nie je celkom jasné, ako ich mohol fotograf vyhotoviť bez toho, aby ho miestni drsní chlapci niekde nezahrabali. Rozhodne to nebolo jednoduché. Podľa fotografa bolo veľmi ťažké si získať dôveru miestnych obyvateľov. Na začiatku práce, si samozrejme, vypočul viaceré vyhrážky, ale keď si na jeho prítomnosť zvykli, boli k nemu veľmi milí.

Štvrť 6 de Maio bola postavená koncom sedemdesiatych rokov Afričanmi, ktorí do Portugalska prišli kvôli osamostatneniu Kapverdskej republiky, aby tu začali nový život.

V priebehu rokov skĺzla štvrť na dno a miestni obyvatelia upadli do chudoby. Aj vedenie mesta sa vzdalo riešení problémov. Dlho mala štvrť tak zlú povesť, že sa tam údajne neodvážila ani polícia. S rekonštrukciou sa začalo len v posledných rokoch, jej výsledkom sú každodenné nariadenia k vysťahovaniu a búracie práce. Aj preto chcel fotograf zachytiť tunajšiu subkultúru, kým je to možné.

Jeho dielo poskytuje ohromujúci obraz úplnej beznádeje každodenného života miestnych obyvateľov utiekajúcich sa do sveta zločinu. Drogy, zbrane a všadeprítomná agresia len pár kilometrov od davu turistov v centre mesta.

Pozrite si galériu

Zdroj: Vice