Dovolenkový raj turistom zatvoria: Ľudia tu kradli a predávali varany

Indonézska vláda, pod ktorú patrí aj ostrov Komodo, prišla s radikálnym krokom. Tropický raj čoskoro zakáže vstup turistom. Dôvod? Miesto známe životom obrovských plazov, varanov komodských, čelí v posledných rokoch nájazdom pašerákov zvierat. Ten posledný sa snažil predať štyridsaťjeden kusov tohto kriticky ohrozeného zvieraťa. A chcel naň majland!

Na ostrov v zoskupení Malé Sundy ročne zavíta niekoľko tisíc turistov. Od roku 2020 ale už budú mať smolu. Tento tropický raj s rozlohou 390 kilometrov štvorcových totiž zatvorí svoje brány. Dôvodom sú stále častejšie názajdy pytliakov a pašerákov zvierat, ktorých do oblasti láka rozmanitá fauna.

Na Komode sa rozkladá rovnomenný národný park, v ktorom možno pozorovať napríklad žraloka veľrybieho, mesačníka alebo mantu obrovskú. Najväčším a najlákavejším terčom pre pašerákov je ale miestny poklad - obrovský jašter varan komodský, majestátny tvor, ktorý v krajnom prípade dorastá aj do troch metrov a váži 160 kilogramov. A práve 41 kusov tohto zvierať sa niekto nedávno pokúsil predať. Cena? Približne 32 tisíc eur za kus!

Polícia mužov našťastie chytila, ale nejde žiaľ o jediný prípad. Vyšetrovatelia napríklad pred mesiacom odhalili muža, ktorý sa snažil cez Facebook predať päť týchto extrémne ohrozených plazov.

Práve pre tieto ľudské hyeny, ktoré sa snažia zarobiť na tomto endemitovi, tak Komodo čoskoro svoje brány turistom zatvorí. A aby nie. Týmto tempom by slávny ostrov mohol ľahko prísť aj o ďalších asi 1800 kusov jašterov, ktoré zo všetkého najviac pripomínajú prastaré dinosaury.

Indonézia je rajom pašerákov

Juhoázijská Indonézia sa v posledných rokoch potýka priamo s inváziou rôznych pytliakov a pašerákov. Úrady napríklad nedávno odhalili organizovanú skupinu páchateľov, ktorí z krajiny za veľké peniaze pašovali kriticky ohrozené leopardy. O najčerstvejší prípad sa ale na ostrove Bali postaral Rus, ktorý bol colníkmi odhalený, keď sa v lietadle snažil prepašovať maličké mláďa orangutana. To bolo zatvorené a nadrogované v prútenom koši.

Zdroj: CNC