Najteplejší kút Španielska Almería: Láka na pláže, púšte a westerny!

Costa de Almería je jedno z mála miest, kde sa môžete pozrieť do púšte v bezpečí Európy. So širokými piesočnými plážami, vynikajúcou gastronómiou a nádhernými pamiatkami.

Pobrežie v španielskej Andalúzií je jedným z najteplejších miest Európy. Aby nie, keď je od rovníka vzdialené rovnako ako africké Tunisko. Nájdete tu síce púšť s kaktusmi, more s plameniakmi a vďaka bohatej histórií aj mnoho arabských pamiatok, ale tým podobnosť s Afrikou končí. Zaletieť si sem môžete len s občianskym, volať a datovať na mobile môžete skoro ako doma a zostanete v pohodlí a bezpečí Európy.

Almería

Zdroj: Facebook

​Hlavné mesto rovnomennej provincie Almería je prístav s bohatou históriou. V historickom centre môžete navštíviť maurský hrad Alcazaba, mohutné obranné veže, býčiu arénu Plaza de TOros alebo katedrálu z 15. storočia. Príjemná je aj prechádzka po širokých bulvároch tienených stromami a palmami. Keď je spaľujúce teplo, môžete zavítať do podzemia, ktoré vyhĺbili miestni ako sústavu krytov v občianskej vojne. Alebo asi 3 kilometre dlhú mestskú pláž, okolo ktorej je príjemná promenáda s veľkým množstvom kaviarní a obchodíkov.

Soľné pláne s plameniakmi

Zdroj: Shutterstock

​​Národný park Cabo de Gata je najväčšia prímorská chránená oblasť v Andalúzii a biosférická rezervácia UNESCO. V divokej prírode tu žije množstvo rastlinných a živočíšnych druhov, predovšetkým vtákov. Nájdete tu savanu, vulkanické krátery, skaly aj piesčité pláže s priezračnou vodou. Je domovom kaktusov a plameniakov. V plytkých salinách sa tu ťaží soľ. Aj morský život je tu bohatý, ale potápať sa tu dá len s povolením.

Púšť Tabernas

Zdroj: Shutterstock

​​Okolie mesta Almería a predovšetkým púšť Tabernas už určite poznáte, aj keď ste tu možno ešte nikdy neboli. Nakrúcalo sa tu vyše 400 filmov vrátane Siedmich statočných, Vtedy na Západe, Barbara Conana, Indiana Jonesa, Jamesa Bonda, Vinnetoua alebo filmov s Buddom Spencerom a Terencom Hillom. V seriáli Hra o tróny sa púšťou Tabernas preháňajú dothracké hordy.

Za návštevu stojí miestny tematický zábavný park Mini Hollywood, kde môžete prostredníctvom veľkolepej šou na vlastnej koži zažiť atmosféru Divokého západu priamo v kulisách, ktoré poznáte z filmov. Nechýbajú scénky s kovbojmi na koňoch, prestrelky, drevené kantíny a kostolíky, banka alebo kancelária šerifa.

Granada

Zdroj: Facebook

​Z Almeriíe je to asi 170 kilometrov, ale výlet sem sa ozaj oplatí. V minulosti bola Granda poslednou baštou Maurov v Európe a sídlo emira, Alhambra, je jednou z najkrajších a najnavštevovanejších pamiatok Španielska. Spolu so záhradou Generalife a starou maurskou štvrťou Albayzín sú na zozname pamiatok UNESCO. Pod starou štvrťou ale tepe mladé a moderné univerzitné mesto. Odporúčame vystúpiť na Mirador San Nicolas s krásnymi výhľadmi na mesto, vychutnať si atmosféru v tradičnej krčmičke so španielskym vínom alebo nakúpiť suveníry na trhu.

Sierra Nevada

Zdroj: Facebook

​Aktívni športovci môžu vyraziť na výlet do pohoria Sierra Nevada, jedného z najkrajších pohorí v Európe s najvyšším vrchom pevninského Španielska Mulhacén (3479 m). V jeho podhorí sa môžete zastaviť v bielych dedinkách preslávených výrobou tradičnej farebnej keramiky a vína v oblasti Alpujarra alebo v unikátnom mestečku Gaudix s viac než 2000 príbytkami zasadenými v skale.

Zdroj: CNC