Zohavené Pompeje: Pri archeologických vykopávkach postavia ruské koleso

Nemecký developer stavia pri Archeologickom parku Pompeje obrovské ruské koleso. Atrakcia s výškou 60 metrov bude stáť na parkovisku miestneho obchodného domu, len pár stoviek metrov od vykopávok. Na najmenej päť mesiacov sa začne krútiť 8. mája. Prevádzkovateľ má zmluvu aj na ďalší rok.

Koleso bude mať 42 gondol, ktoré môžu každá poňať až osem ľudí. Jedna jazda potrvá desať minút. Kapacita atrakcie bude 1200 pasažierov za hodinu. Prevádzkovateľ tvrdí, že cena lístku nepresiahne desať eur a miestni budú mať zľavu.

Zmluva na vybudovanie ruského kolesa za štyri milióny eur bola podpísaná vlani. Návštevníci niekdajšieho antického prístavu budú môcť "obdivovať antické Pompeje, Vezuv a Neapolský záliv", anoncuje prevádzkovateľ.

Mesto atrakcii udelí povolenie až po mesiaci testov, uviedla hovorkyňa radnice. Fotografie z miesta ale napovedajú, že už tu stojí minimálne nosná konštrukcia, a to napriek protestom archeológov.

Koleso narúša "kultúrne hodnoty archeologického areálu" a tiež zónu vymedzenú okolo vykopávok kvôli ich krehkosti, povedal Sera Antonio Irlando, predseda úradu, ktorý dohliada na talianske kultúrne dedičstvo.

Antický prístav Pompeje, ktorý leží neďaleko Neapola, bol zničený v roku 79 nášho letopočtu. Spolu s ním boli zasypané popolom či zavalené sopečnou lávou a bahnom aj rímske mestá Herculaneum, Stabie a Oplontis.cesto

Pompeje patria medzi jedno z najnavštevovanejších miest v krajine. Vlani ich navštívilo rekordných 3,5 milióna turistov.

Zdroj: ČTK