Oáza uprostred Európy: 10 dôvodov, prečo ísť tento rok do Maďarska

Maďarsko je vnútrozemský štát s najväčším jazerom v strednej Európe - Balatonom. Kultúrne centrum je hlavné mesto Budapešť. Okrem iného je Maďarsko domovom slávnych kúpeľov, vína a kuchárskeho umenia, o ktorom kolujú legendy. Prezradíme vám 10 dôvodov, prečo sa tam vydať.

1. Žite kultúrne a načerpajte inšpiráciu

Zdroj: Facebook

​​Maďarsko patrí ku krajinám, ktoré svojim pulzujúcim kultúrnym životom fascinujú návštevníkov. A nijak pritom nerozhoduje, či dávate prednosť osvedčenej klasike, alebo máte chuť trochu experimentovať. Jedným z najväčších kultúrnych sviatkov v krajine je Budapeštiansky jarný festival. Program býva každoročne plný koncertov vážnej aj populárnej hudby, výstavami a divadelnými predstaveniami.

2. Relaxujte vo svetoznámych kúpeľoch

Zdroj: Facebook

​Termálne a liečivé vody sú nefalšovaným bohatstvom Maďarska. Už aj krátky pobyt v termálnych kúpeľoch dokáže posilniť vaše telo, upokojiť myseľ a rýchlo vrátiť stratenú energiu. Statusom kúpeľného mesta sa môže so svojimi 118 prameňmi a 15 verejnými kúpeľmi pochváliť tiež hlavné mesto Budapešť. Veľa zábavy nielen pre rodiny s deťmi sľubujú napríklad termálne kúpele Bükfürdö.

3. Doprajte si pohodu pri Balatone

Zdroj: Facebook

​Keď vás najbližšie prepadne túžba príjemne si zaplávať, prejsť sa na bicykli či na vodnom bicykli alebo proste len budete chcieť na pár dní niekam "zmiznúť", zbaľte si kufre a vyrazte na Balaton. Voda v Balatone, najväčšom jazere so sladkou vodou v strednej Európe, ktoré sa prezýva Maďarské more, má v lete veľmi príjemných 27-28 stupňov. Mimochodom, deti sú pri Balatone v siedmom nebi.

4. Podniknite cestu za dobrým jedlom

Zdroj: Facebook

​Keď do Maďarska, tak na pravý guláš z pikantnej omáčky na silnom paprikovom základe. Jeho príprava je považovaná za vrcholné umenie a súťažami o najlepší guláš sa to v Maďarsku len hemží. Okrem jedál z hovädzieho, bravčového a kuracieho mäsa nemôžu na jedálnych lístkoch chýbať ryby a zverina. Pri Balatone ochutnajte napríklad lahodného candáta a rybiu polievku halaszlé.

5. Spoznajte hlavné mesto Budapešť

Zdroj: Facebook

​Budapešť, o ktorej sa hovorí, že patrí k najkrajším mestám Európy, má neopakovateľné kúzlo. Pozve vás do kúpeľov, na prehliadku pamaitok, do prívetivých kaviarní a vinoték aj na ochutnávku maďarských špecialít. Namierte si to tiež k Rybárskej bašte a Budínskemu hradu a nezabudnite sa prejsť po Széchenyi Lanchíd, prvom moste cez Dunaj v Budapešti.

6. Oddajte sa novým chuťovým zážitkom

Zdroj: Travel Guide

​Máte radi ruch, hudbu, smiech a halas kaviarne? Potom budete nadšení z kaviarne Veľkého parížskeho obchodného domu na slávnom Andrassyho bulváre v Budapešti. Túto impozantnú stavbu z roku 1911 v štýle art nouveau neprehliadnete. Zatiaľ čo na prízemí sídli kníhkupectvo a na streche klzisko, na 1. poschodí kraľuje štýlová kaviareň.

7. Vyrazte za skvelým vínom

Zdroj: Facebook

​Nie je nad pohár dobrého vína a vínna tradícia Maďarska je naozaj dlhá! Dnes sa na území Maďarska nachádza 22 vinárskych oblastí. Červené vína pochádzajú napríklad z okolia miest Pécs, Szekszárd či Eger, biele sa rodia na viniciach v okolí Balatonu. Vyvážajú sa do celého sveta, najlepšie ale chutia len tu s výhľadom na miestne vinice.

8. Vymeňte scenériu mesta za prírodu

Zdroj: Facebook

​Úzkorozchodné železnice uprostred maďarských lesov si vás získajú. Putovanie historickým vlakom predstavuje jedinečný spôsob, ako objaviť aj tie najskrytejšie kúty Maďarska. Zo širokej ponuky odporúčame napríklad previezť sa po trati lesnej miniželeznice v Mesztegnyő (9 kilometrov dlhá trasa: Mesztegnyő– Felsőkak), kde si to vlak pokojne ženie lesom aj okolo jazier.

9. Odškrtávajte zo zoznamu UNESCO

Zdroj: Facebook

​Až ôsmim maďarským oblastiam náleží status pamiatky svetového dedičstva UNESCO. Jedným z lákadiel je aj prírodná oblasť Aggtelek na severe Maďarska s viac než tisíckou jaskýň. Na zozname kultúrneho dedičstva nechýba cintorín z obdobia raného kresťanstva v Pécsi, kláštor Pannonhalma, ktorý je už tisíc rokov sídlom benediktínskeho opátstva, a mnoho ďalších.

10. Nechajte sa zlákať na nákupy

Zdroj: Facebook

​Poobhliadnite sa po niečom, čo vám pripomenie mestá a miesta, ktoré ste navštívili. Ručne maľovaný porcelán z manufaktúry Zsolnay, ktorej história siaha až do roku 1853, je ideálnym suvenírom. Oko milovníkov tradičného remesla potešia aj tkané textílie, krištáľ, farebné a prírodné biele výšivky z mesta Kalocsa.

Zdroj: CNC