Revolúcia v prísnych nariadeniach pre letušky: Môžu odložiť make-up aj sukne

Keď britská letecká spoločnosť Virgin Atlantic oznámila, že ich letušky budú môcť lietať bez make-upu a že sa súčasťou dámskej uniformy stanú aj nohavice, išlo o prielom v pravidlách pre letušky. Pridala sa aj novozélandská spoločnosť Air New Zealand a uviedla, že chce prehodnotiť svoje predpisy, čo sa týka líčenia a uniforiem pre letušky.

Povolanie letušky láka mnohé ženy, práca je ale spojená nielen s možnosťou pozrieť sa na exotické miesta, ale tiež s mnohými povinnosťami a náročným výcvikom. Sexualizácia a objektivizácia siaha až do 30. rokov minulého storočia a aj dnes stále platí, že sú ženy posudzované nielen podľa svojich schopností, ale tiež podľa svojej výšky, váhy a vzhľadu. Tie najstaršie aerolinky sú na svoje požiadavky najkontroverznejšie.

Letuška v nohaviciach síce nie je žiadna novinka, ale konkrétne u Virgin Atlantic si ich ženy museli vyžiadať, po novom by mali byť súčasťou uniformy automaticky.

Zmeny sa dočkajú aj novozélandské letušky

Air New Zealand pripravuje nový dizajn uniforiem pre svoje letušky a stewardov, vedenie prišlo tiež s tým, že chce zmodernizovať požiadavky na líčenie a starostlivosť o vzhľad. Debatuje sa o tom, že letušky by sa už viac nemuseli povinne maľovať.

Hovorca Air New Zealand uviedla, že proces modernizácie uniforiem a ďalších nariadení už začal. "Súčasťou procesu bude aj revízia všetkých našich pravidiel a nariadení týkajúcich sa vzhľadu a líčenia," vysvetlila. Na náborových stránkach spoločnosti ale stále zostávajú "rady" pre budúce letušky: "Vyspite sa do krásy!", "Investujte do dlhotrvajúceho make-upu, ktorý nevysušuje pokožku!", prípadne "Dôležitá je aj podkladová báza, ktorá zaistí, že váš make-up zostane, kde má!"

Otázka tetovania

Novozélandská spoločnosť dodržiava tiež prísne pravidlo, ktoré zakazuje tetovanie. Lynley Baker (46) neprijali kvôli tetovaniu víly, ktoré má na chrbte. Z uniformy by vytŕčala len malá časť obrázka, ktorá by sa dala zakryť korektorom, bohužiaľ nariadenie striktne tetovanie zakazuje. Nie je jasné, či sa novelizácia predpisov bude týkať aj tejto problematiky.

Líčenie bude dobrovoľné

Virgin Atlantic zdôraznil svoje rozhodnutie tým, že chcú svojim letuškám dať väčšiu voľbu, ako v práci lepšie vyjadriť svoju osobnosť. Novinka ale nie je tak úplne benevolentná. Ženy sa síce maľovať nemusia, pokiaľ ale chcú, musia dodržiavať spoločnosťou určenú paletu farieb.

Vietnamka svojím nápadom už zarobila miliardu: Vyzliekla letušky do bikín

Prvá vietnamská podnikateľka rozprávkovo zbohatla vďaka vlastnej leteckej spoločnosti.

Zdroj: CNC