Pobyt v krachujúcej Venezuele je ťažký aj pre tých obyvateľov, pre ktorých bol život v chudobe dennou rutinou. Podľa reportáže denník The Guardian sa z krajiny snažia kvôli nedostatku jedla či liekov utiecť aj oni. Britský Guardian popisuje venezuelskú metropolu Caracas doslova ako mesto duchov. Ako vyzerá život jeho najchudobnejších vrstiev? Nahliadnite do známeho slumu v nedostavanom mrakodrape s názvom Davidova veža.

Oficiálny názov mrakodrapu znie Centro Financiero Confinanzas a pôvodne bol postavený ako bankové sídlo. Stavať začali v roku 1990. V dôsledku bankovej krízy v roku 1994 a tiež v dôsledku nečakanej smrti hlavného developera J. Davida Brillembourga, ktorého meno v hovorovom označení teraz budova nesie, boli práce na mrakodrape zastavené.

Pozrite si galériu

​Bez obyvateľov bola stavba až do roku 2007, kedy sa do nedostavanej veže začali sťahovať squatteri a bezdomovci. Svojpomocne si do holej budovy dokonca načierno zaviedli elektrinu a v obmedzenej miere aj vodu. Davidova veža sa následne premenila na výškový slum a stala sa domovom pre približne dva a pol tisíca ľudí. Život v nedostavanej budove bol ale veľmi nebezpečný, vážne zranenia a úmrtia boli takpovediac na dennom poriadku. Mrakodrap sa tiež, bohužiaľ, stal ohniskom kriminality.

V súčasnosti, kedy v dôsledku socialistickou vládou zavinenej krízy nastal hromadný útek Venezuelčanov do susedných krajín, je aj Davidova veža takmer vyľudnená a podobá sa na mnohé iné štvrte Cararasu.

Zdroj: CNC
Tagy: