Talianske prímorské letovisko Bibione zakáže od tohto leta fajčenie na celej svojej osem kilometrov dlhej pláži. Príslušné nariadenie má radnica schváliť koncom mája, informoval starosta Pasqualino Codognotto. Severotalianske Bibione začalo s bojom proti fajčiarom na plážach už v predošlých rokoch, kedy okrem iného zakázalo fajčenie v páse pláže priamo pri vstupe do Jadranského mora.

"Našim zámerom nie je vydávať zákazy, ale dať všetkým hosťom, ktorí sa rozhodnú stráviť svoju dovolenku v Bibione, možnosť dýchať čerstvý vzduch, bez zdraviu škodlivých a znečisťujúcich látok,"

uviedol starosta. Podľa neho ide o otázku rešpektovania ostatných, a tak by podľa neho nemali mať so zákazom problém ani fajčiari. Bibione chce pláž bez cigariet využiť aj ako lákadlo v propagačnej kampani.

Združenie pre turistický ruch Bibione Live tvrdí, že nefajčiarska pláž zvýši kredit letoviska u tých hostí, ktorí už teraz na jeho pláže mieria najčastejšie - teda u rodín s deťmi. Bibione sa tak stane prvým miestom v Taliansku, kde bude na všetkých plážach zakázané zapáliť si cigaretu.

V Taliansku už od roku 2005 platí zákaz fajčenia v uzavretých verejných priestoroch, reštauráciách a na pracoviskách, vo vonkajších verejných priestoroch, medzi ktoré sa počítajú aj pláže, však fajčenie zakázané nie je. Bibione patrí k letoviskám, ktoré proti cigaretám pri mori bojujú dlhodobo. Už pred ôsmimi rokmi napríklad vyhradilo časť pláže, ktorá bola určená nefajčiarom. V roku 2011 potom zakázalo fajčenie v páse pláže od mora až po prvý rad slnečníkov.

Azúrové okno na Malte nahradí architektonický zázrak

Malta prišla pred dvomi rokmi o jednu zo svojich najväčších prírodných krás, atrakciu, ktorá lákala státisíce turistov. Slávny skalný oblúk zvaný Azúrové okno sa zosunul do mora. Dvaja architekti, Elena Britanishskaya a Svetozar Andreev, nahradia niekoľko tisíc rokov staré vápencové jaskynné okno oceľovou konštrukciou.

Zdroj: CNC