O mnohých miestach sa tvrdí, že sa podobajú raju, ale na Srí Lanke je to tak trochu oficiálne. Podľa miestnej legendy sa práve sem uchýlil Adam s Evou po biblickom exode. Ostrov zlatistých pláží vás presvedčí, že je to pravda.

Pomerne málo turistov, bezpečie a čistota. Vďaka tomu sa budete na Srí Lanke cítiť ako doma. Inak je ale ostrov plný čírej exotiky, ktorú doma nezažijete. Môžete tu preskúmavať tisícročné chrámy, pralesy plné opíc a kvetín krajších než v botanických záhradách, pozorovať slony alebo leopardy v národných parkoch. Alebo sa len tak povaľovať na zlatistých plážach, a to takmer celoročne. Teplota je tu totiž celý rok skoro rovnaká, priemerne medzi 27 a 30 stupňov Celzia. Týchto osem vecí inde zažijete len ťažko.

1. Sloní sirotinec Pinnawala

Zdroj: Shutterstock

​​Sloní sirotinec a škôlka, v ktorej je najväčšie stádo slonov držaných v zajatí na svete. Väčšina sloníčat je tu vychovávaná v súlade s prírodou, ale vidieť tu môžete aj kŕmenie sloníčať z kojeneckej fľašky. Slony sú aj národným zvieraťom Srí Lanky.

2. Cejlónsky čaj

Zdroj: Facebook

​Miestny čaj je vyhlásený ako jeden z najlepších na celom svete. Ročne ho tu vyprodukujú vyše 300 miliónov kilogramov. Najznámejšie sú v okolí miest Nuwara Eliya a Kandy.

3. Jazda po rieke Kwai

Zdroj: Facebook

​V skutočnosti sa volá Kelani, ale poznať ju budete skôr z filmu Most cez rieku Kwai. Na niektorých miestach je široká a pokojná a plaviť sa na nej môžete v kanoe v rámci riečneho safari alebo sa v nej kúpať. Iné miesta sú ale vďaka svojím perejám len pre priaznivcov raftingu.

4. Park Yala

Zdroj: Facebook

​V parku Yala vo veľkom počte žijú leopardy cejlónske a slony. Skvelou príležitosťou pre pozorovanie zvierat je tu safari s možnosťou prespania v kempe. Okrem leopardov môžete na Srí Lanke pozorovať aj leňochody, makaky, krokodíly, cibetky, šupinavce a vyše 200 druhov vtákov vrátane orla alebo bea.

4. Vynikajúca kuchyňa

Zdroj: Facebook

​Základom miestnej kuchyne je ryža a karí, podobne ako v 50 kilometrov vzdialenej Indii. V krajine, kde je kuchyňa aj varenie posvätné, to ale znamená tisíce rôznych variantov od bravčového po morské plody a s neskutočnými kombináciami zeleniny a korenia. Spája ich snáď len kokos, bez ktorého by sa miestni kuchári asi neobišli.

6. Veľryby

Zdroj: Facebook

​Obrov oceánov môžete najlepšie pozorovať v období od decembra do apríla na jednej z najkrajších srílanských pláží Mirissa. Blízko pláže vedie pravidelná migračná trasa vráskavcov a vorvaňov a máte takmer stopercentnú šancu ich vidieť. Pobrežné vody sú okrem iného bohaté aj na delfínov a korytnačky.

7. Perfektné počasie

Zdroj: Facebook

​Je tu stabilná teplota po celý rok a len dva mesiace (október a november), kedy by vám počasie mohlo kvôli monzúnu skaziť dovolenku. Nepríjemný ešte môže byť ešte juhozápadný monzún v máji a júni, ten ale krátkymi a výdatnými spŕškami zavlažuje predovšetkým juhozápad ostrova, Colombo a Galle.

8. Pamiatky UNESCO

Zdroj: Facebook

​Na ostrove je osem pamiatok UNESCO. Okrem mesta chrámov Kandy, bývalých hlavných miest ostrova Anurádhapura a Polonnaruwa je to jaskynný chrám Dambulla s veľkým zlatým Buddhom, ruiny starovekého skalného paláca Sigiriya, opevnené prímorské mesto Galle, národný park Sinharaja s doteraz nedotknutým dažďovým pralesom a plošina Šri Pada, známa ako Adamova hora.

10 najpríjemnejších krajín sveta podľa turistov

Obľúbená platforma Booking.com zverejnila svoje celoročné hodnotenie, ktoré robia ľudia, ktorí cestujú naprieč svetom. Pokiaľ ide o hodnotenia veľmi dobrých ubytovacích zariadení, tak vyhralo Taliansko a na ďalších miestach sú Španielsko, Francúzsko, Nemecko, USA či Veľká Británia. Ale pokiaľ ide o priateľský prístup, tak je poradie iné.

Zdroj: CNC