Poradenská spoločnosť Henley & Partners zverejnila rebríček najsilnejších pasov pre rok 2019. Rovnako ako vlani sa na prvej priečke umiestnilo Japonsko. S tamojším pasom sa dá vycestovať až do 190 krajín sveta. Silné pasy majú tiež členovia Európskej únie. Nemecko je so 188 štátmi na treťom mieste, v tesnom závese sú napríklad Taliani. Tí na svoj pas môžu navštíviť 187 krajín. Slovensko skončilo na 11. mieste. S naším pasom vycestujete až do 180 krajín sveta.

Rebríček hodnotil pasy celkovo 199 štátov, mnoho z nich sa umiestnilo na zdieľaných miestach. Prvenstvo si rovnako ako vlani udržali Japonci, na druhom mieste zostal Singapur, pridala sa k nemu Južná Kórea. Tretiu pozíciu si udržalo Nemecko a Francúzsko. Hneď za nimi sa umiestnili Dáni, Fíni, Taliani a Švédi, ktorí so svojimi pasmi môžu navštíviť 187 krajín. Luxemburské a španielske pasy otvoria v roku 2019 dvere do 186 štátov.

Americké a britské pasy oslabili

Vplyvom brexitu si pohoršila Veľká Británia, so 185 štátmi skončila na šiestom mieste, spolu s Rakúskom, Holandskom, Nórskom, Švajčiarskom a Portugalskom. Na rovnakom mieste sú aj Spojené štáty, tiež v rebríčku klesli, ešte vlani mohli Američania vycestovať do 186 krajín.

Belgičanov, Írov, Kanaďanov a Grékov pustí pas do 184 krajín. Na ôsmom mieste skončili Česi. Deviate miesto obsadila Malta a prvú desiatku uzatvárajú pasy z Austrálie, Islandu a Nového Zélandu.

Slovenský pas skončil na 11. priečke spolu s maďarským, litovským, lotyšškým a slovinským. Vycestovať môžeme do 180 krajín sveta.

Najhoršie sú na tom Iránčania, ktorých ich pas pustí len do 30 štátov.

Politika otvorených dverí verzus izloatizmus

Tvorca rebríčku Christian Kalin uviedol, že index korešponduje s rastúcim izolatizmom, proti ktorému stojí politika otvorených dverí krajín ako Japonsko alebo Singapur. "Je to pre nich hlavne otázka svetovej ekonomiky a pracovných príležitostí," uviedol Kalin. Čo sa brexitu týka, dodal, že je zložité predpovedať, ako ďaleko sa dotkne sily pasov. Index vznikol na základe dát z Medzinárodnej asociácie leteckej dopravy (IATA).

Henley & Partner nie sú jedinou spoločnosťou, ktorá hodnotí silu pasov. ďalší rebríček predkladá napríklad Arton Capital.