Neobvyklá turistická atrakcia: Pri brehu Francúzska sa objavil vrak nemeckej ponorky

Na francúzskom pobreží blízko Calais sa od decembra objavuje vrak nemeckej ponorky, ktorý bol desiatky rokov pochovaný v piesku. Plavidlo sa stáva miestnou turistickou atrakciou.

Nemeckú ponorku UC-61 na pobreží pri severofrancúzskom Wissante v júli 1917 potopila a opustila vlastná posádka. Do 30. rokov bola už takmer celá pochovaná v piesku, od minulého decembra sú ale pri silnom odlive znovu viditeľné dve jej časti.

"Vrak sa dá vidieť zhruba každé dva až tri roky v závislosti na sile mora a vetra, ktoré spôsobujú pohyby piesku. Keď teraz prídu silné poryvy, vrak zase zmizne," povedal starosta Wissantu Bernard Bracq.

Pozrite si galériu

​Miestny sprievodca Vincent Schmitt naopak verí, že príliv a odliv spolu s vetrom by mohli viesť k tomu, že sa vrak ponorky ešte viac obnaží. "Všetci obyvatelia Wissantu vedeli, že tu bola ponorka, ale vrak je väčšinou pod nánosmi piesku, a preto ho nevidieť," povedal. "Jeho kusy sa z času na čas opakovane objavujú, ale toto je prvýkrát, čo sa odhalil tak veľmi," dodáva.

Nemecké ponorky známe ako U-Booty útočili na spojenecké lode počas prvej svetovej vojny a poslali ku dnu stovky plavidiel. Ponorka UC-61 podľa historikov potopila 11 lodí - buď torpédami, alebo mínami. Na svojej poslednej plavbe opustila Zeebrugge v Belgicku a vydala sa k francúzskym prístavom Boulogne-sur-Mer a Le Havre, kde mala položiť míny. Nabehla ale na plytčinu a 26-členná posádka sa vzdala Francúzom.

Zdroj: CNC