Od počiatku civilizácie súperia svetové náboženstvá o počet nasledovníkov a vyznávačov ich učenia a viery. Je preto paradoxné, že najvýznamnejšie miesta ich ideológie sú prístupné len pre malú hŕstku vyvolených. Poďme sa spolu pozrieť, ktoré to sú.

Tajné archívy, Vatikán

Obsah a tajomstvá Vatikánskych tajných archívov tvoria námety mnohých kníh a filmov. Pochované medzi hrubými múrmi pápežského mesta sa údajne ukrýva až 52 míľ políc s viac ako 35 tisíc exponátmi, z ktorých niektoré sú staré až 1200 rokov. Medzi historickými klenotmi sa nachádzajú listy Michelangela, list škótskej kráľovnej Márie Stuartovej, ktorý písala počas čakania na popravu, požiadavka kráľa Henryho ôsmeho o anulácií manželstva aj korešpondencia Vatikánu s Adolfom Hitlerom.

Zdroj: Archivum Secretum Vaticanum

​Komu archívy patria a kto k nim má prístup? Oficiálne sú majetkom pápeža a prístup k nim má obmedzený počet zamestnancov a preverených vedcov, ktorí nemajú právo nahliadnuť do dokumentov po roku 1939. Nie je ťažké si predstaviť, že mnohé z utajených dokumentov by mohli otriasť základmi modernej histórie i samotnej cirkvi, ktorá ich tak úzkostlivo stráži.

Hrobka prvého čínskeho cisára, Čína

Posledné miesto odpočinku Qin Shi Huanga bolo objavené pri kopaní studne len nedávno, v roku 1974. Robotníci narazili na terakotovú armádu sôch v reálnej veľkosti, ktoré sú rozmiestnené okolo hrobky prvého čínskeho cisára, ktorý umrel v roku 210 pred Kristom. Každá socha vojaka je jedinečná, čo sa týka výrazu tváre, odevu a zbraní. Do dnešného dňa odhalili okolo dvetisíc sôch a asi osemtisíc napodobenín jeho príbuzných, služobníctva a zvierat ostáva naďalej pochovaných pod zemou. Okrem armády vyrobenej z hliny, sa pod zemou údajne nachádza aj poklad nevídaných rozmerov.

Zdroj: Wikimedia

​Známa terakotová armáda je to jediné, čo si návštevníci mauzólea môžu pozrieť z hrobky, ktorej výstavba trvala 38 rokov. Čínska vláda sa rozhodla rešpektovať odpočinok mŕtveho a ďalšie archeologické práce zakázala.         

Svätyňa Ise Grand, Japonsko

Najmenej prístupná svätyňa v Japonsku je zasvätená bohyni Amaterasu, v šintoizme známej ako Bohyňa slnka. Tvoria ju dve hlavné a približne 125 vedľajších svätýň. Toto miesto je takmer nemožné navštíviť ani opísať, keďže sa od svojho založenia v treťom storočí každých dvadsať rokov mení. Naposledy bolo rozobraté a nanovo postavené v roku 2013. Je to rituál, ktorý znázorňuje šintoistickú predstavu o smrti a znovuzrodení.  

Zdroj: Flickr

​Prístup na toto sväté miesto má len najvyšší kňaz či kňažka, ktorí musia byť navyše členmi japonskej cisárskej rodiny. Podobne ako vatikánsky archív a cisárska hrobka, je veľmi nepravdepodobné, že sa svet niekedy dozvie, aké tajomstvá v skutočnosti toto miesto ukrýva.

Chrámová hora, Jeruzalem

Najposvätnejšie miesto svätého mesta Jeruzalem je jednoznačne Chrámová hora, a to ako pre židov tak po Mekke a Medine aj pre moslimov. Na jej vrchu sa vyníma Skalný dóm, mešita so zlatou kupolou zo siedmeho storočia, do ktorej je vstup ešte viac obmedzený ako prístup na Chrámovú horu. Hoci sa nachádza v prevažne židovskom štáte, prístupný je len vyznávačom islamu.

Zdroj: Wikimedia

​Chrám Panny Márie Sionskej v Aksume, Etiópia

Etiópia je podľa historikov prvým územím, kde žili ľudia a v štvrtom storočí sa stala jednou z prvých veľkých ríš, ktoré prijali kresťanstvo. A práve tu sa dnes údajne nachádza Archa zmluvy, truhlica obložená zlatom, ktorá ukrýva palicu Mojžišovho brata Árona, božský pokrm mannu a dosky s Desatorom božích prikázaní.  

Zdroj: Flickr

​Ako sa tento poklad nevyčísliteľnej hodnoty ocitol na africkom kontinente? Podľa povery ho tam na želanie svojho otca Šalamúna priniesol Menelik, syn kráľovnej zo Sáby, ktorou bola údajne etiópska panovníčka Makeba. Odpoveď na otázku, čo sa naozaj ukrýva za múrmi skromne vyzerajúceho kostolíka má len jeden strážca, ktorý si po vymenovaní svojho nástupcu berie so sebou toto tajomstvo do hrobu.

Hady, kostry, ľudožrúti: Tri ostrovy, na ktoré sa nedostanete

Ostrov plný jedovatých hadov, strašidelných povier, alebo agresívnych domorodcov. Aj napriek preľudneniu planéty ešte stále existujú na zemi miesta, na ktoré vás nepustia. A verte nám, ani po tom netúžite.