Afrodita bola grécka bohyne krásy. Tento prívlastok nesie aj stredozemný ostrov Cyprus, kde sa údajne zrodila z morskej peny. Dovolenku si tu neužijú len milovníci mora, ale tiež bohaté kultúry a vynikajúceho jedla.

Všetky veľké mestá južnej časti Cypru okrem hlavného mesta Nikózie ležia na pobreží. Nech už navštívite akékoľvek, užijete si ako dovolenku na pláži, tak bohatú kultúru a históriu. Len čo dorazíte na letisko Larnaka, čaká vás pristátie priamo pri mori. Larnaka ponúka mnoho zaujímavých miest. Opomenúť nesmiete určite stredoveký ortodoxný kostol svätého Lazara, kde sa nachádza sarkofág s údajne pravými pozostatkami sv. Lazara z Betánie. V krypte tečie prameň vody, ktorú si turisti so sebou berú do fliaš. Veria totiž, že má táto voda liečivé účinky. Mimo tento kostol je tu krásna promenáda so skvelými reštauráciami.

Loďou do lagúny, džípom na západ

Zdroj: Facebook

​Na úplnom východe južného pobrežia Aiya Napa je možné cestovať loďou, ktorá vás zavezie ku krásnemu pobrežiu Cape Greco, nechýba ani pohľad na modrú lagúnu, v ktorej je možnosť sa okúpať. Po výlete je ideálne navštíviť skalnatý park posiaty kamennými sochami a umeleckými výtvormi. Je umiestnený na zráze, kde je opäť nevídaný pohľad na more. Naopak na západe východného pobrežia je skvelá jazda džípom. Počas šesťhodinovej cesty stihnete prejsť tie najzaujímavejšie miesta. V polovici sa odporúča zastaviť na Lara Beach, kde si kúpanie užijete ako v raji. Pokiaľ si vyberiete vhodný čas, môžete si pláž užiť aj bez ostatných turistov v pokoji a samote. Pozor si dávajte, kam šliapete. Na pláži sú označené miesta, kam korytnačky kladú svoje vajíčka. Je tu totiž korytnačia liaheň, ktorá je chránená.

Za Afroditou a vínom

Zdroj: Facebook

​Na svoje si prídu aj milovníci gréckej histórie. Hneď niekoľko miest sa spája s bohyňou krásy, ktorou nie je nik iný ako Afrodita. Neďaleko obce Polis na západe môžete navštíviť Afroditine kúpele, čo je malé jazierko s plytkou vodou. Podľa povesti toto miesto navštevovala práve Afrodita, aby sa vo vode očistila od svojich hriechov. Opomenúť nemožno ani zátoku Petra tou Romiou neďaleko mesta Pafos, kde sa údajne bohyňa zrodila z morskej peny. Pláži sa preto neoficiálne hovorí Afroditina. Dominantou pláže sú skaly. Jedna patrí práve tiež Afrodite. Každý návštevník by tu mal nájsť kamienok v tvare srdca, aby čoskoro narazil na svoju životnú lásku. Kto je zadaný, mal by si kamienok vložiť pod vankúš a nechať si o svojom partnerovi zdať, aby ich láska vydržala.

Pokiaľ patríte medzi vinárov, rozhodne nesmiete vynechať ochutnávku miestneho vína, ktorému hovoria Commandaria. Ide o najstaršie doložené víno s pôvodnou receptúrou. Vyrába sa z prezretých bobulí, čím dostáva veľmi sladkú chuť. S dávkovaním ale opatrne, toto víno totiž obsahuje viac percent alkoholu, než na aké sme zvyknutí u nás. Predtým sa mu hovorilo Nama, dnešný názov získal s érou templárskych rytierov, ktorých majetkom sa ostrov stal.

Doprajte si chute Cypru

Zdroj: Facebook

​Diétu si na dovolenku na Cypre neplánujte. Miestna kuchyňa je známa tým, že v reštaurácii nedostanete len jeden hlavný chod, ale takzvané meze. Hosťom sa tu servíruje hneď niekoľko chodov za sebou a než dôjde k hlavnému chodu, budete mať iste plné žalúdky. Každý chod je ale tak lahodný, že sa nedá prestať. Vždy sa začína pečivom s pomazánkami a šalátom, potom prichádza typický národný syr s tisícročnou tradíciou zvaný Halloumi, najrôznejšie druhy zeleniny, ryby alebo klobásy. Medzi obľúbené patrí aj pečené baranie mäso so zemiakmi a nedajú sa opomenúť ani dezerty. Ako sladkú bodku na záver môžete ochutnať napríklad naložené figy a orechy. Cyperské dezerty sú naozaj sladké, podobne ako turecké.

Stredozemný ostrov Cyprus sa rozkladá na území Európy a Ázie, pričom európska časť je súčasťou Európskej únie. Nepatrí síce do schengenského priestoru, pricestovať ale môžete do južnej časti ostrova len na občiansky preukaz.

Jedinečné Seychely: Unikátna príroda a pláže, ktoré nemajú konkurenciu

Tisíce kilometrov od najbližšej pevniny, hlboko vo vyhriatom Indickom oceáne, leží raj nedotknutej prírody a najkrajších pláží sveta - súostrovie Seychely.

Zdroj: CNC