Tajné horské klenoty: Užite si pohodové lyžovanie bez tlačenice

Európske lyžiarske strediská sú v sezóne často prešpikované k prasknutiu. My sme pre vás našli miesta, o ktorých ste možno ešte nepočuli, sú neprávom prehliadané a rozhodne stojí za to ich objaviť. Sú výnimočné, lyžuje sa v nich bez tlačenice a strkaníc a nechýba im atmosféra.

Švédsko: Riksgränsen

Zdroj: Riksgränsen.se

​Za zimným dobrodružstvom a bielou krásou v Riksgränsene síce podniknete dlhšiu cestu, ale rozhodne stojí za to. Po štyroch hodinách letu zo Štokholmu do Kiruny plus dvoch hodinách v aute, autobuse alebo vlaku sa dočkáte šiestich vlekov, 29 zjazdoviek, a hlavne fantastických možností freeride a heliskiingu. Dvesto kilometrov severne od arktického kruhu je Riksgränsen síce zapadákov, ale polárna žiara a polárne dni robia z tohto kúta zeme výnimočné miesto. V dňoch, kedy slnko nezapadá, tu môžete lyžovať aj po polnoci. Sneh je zaručený, jeho veľké množstvo bývalo dokonca nezvládnuteľné. V roku 1910 sa kvôli nemu muselo vysťahovať celé mesto, žalúzie vo svojich domoch vtedy stiahlo na 500 obyvateľov. Dnes laponský sneh opäť do oblasti priťahuje ľudí z celého sveta. Zima sa v najsevernejšom švédskom stredisku drží dlho: keď už inde sezóna končí, schádzajú sa sem inštruktori z celej krajiny. Ak sa vám podarí ušetriť jeden deň, stojí za to vydať sa do neďalekého legendárneho ľadového hotela.

Švajčiarsko: Andermatt

Zdroj: Andermatt.ch

​Stredisko Andermatt v samom srdci Švajčiarska je old school s upravenou tvárou - zaujímavá zmes tradičného a moderného. Od 80. rokov malé lyžiarske mesto Gemsstock upadalo. Ešte pred vojnami bývalo jedným z prvých turistických sídiel v krajine, po druhej svetovej sa sem nasťahovali do základne vojaci a po ich odchode pred rokmi hľadali miestni znovu svoju tvár. Zachránil ich egyptský developer, ktorý do modernizácie investuje milióny dolárov. V mestečku s prevažne drevenými domami pribudli moderné budovy a postupne rastie prevažne luxusný turistický rezort. Renesancia sa týka aj lyžiarskeho areálu, ktorý by mal byť hotový do roku 2020. Navrhované prepojenie so Sedrun roztiahne zjazdovky na 120 km. A keď vás omrzí jazda, vydajte sa po stopách Jamesa Bonda. Natáčali sa tu horské scenérie, ktoré sú vidieť v slávnej bondovke Goldfinger (1964).

Taliansko: Champoluc

Zdroj: Champoluc

​Freeriderom sa radosťou rozbúši srdce: je tu vraj ich raj. Slobodnú jazdu v prašane si užívajú z výšky takmer 3300 metrov. Útulné lyžiarske stredisko v údolí Aosty na severe Talianska ohraničujú lesy a slávne sú hlavne červené zjazdovky. Vďaka jednoducho dosiahnuteľným zjazdovkám je ideálny aj pre začiatočníkov. A hoci je Champoluc najväčším letoviskom lyžiarskeho areálu Monterosa (180 km zjazdoviek) s hotelmi a reštauráciami, pokoj aj taliansky šarm si zachováva. Atmosféru si vychutnajte v legendárnom Bruno's Bare, kde mnohí s obľubou štýlovo na kopci pri lese zakončujú športový deň. Ochutnajte tiež miestne vína, ako Sabla, Enfer d'Arvier alebo Chardonnay od Les Cretes.

Francúzsko: Sainte-Foy

Zdroj: Sainte Foi

​Šarmantná Sainte-Foy je francúzska Mekka freeridu: jazda mimo zjazdovky je tu legendárna. Ešte pred pár rokmi bola skládkou inštruktorov zo slávnejších stredísk Val-d'Isère a Tignes, v poslednej dobe ale Sainte-Foy rozkvitla do príjemného rezortu s pokojnejším francúzskym životom. Masové lyžovanie a skrz naskrz prevŕtané hory nečakajte: v Sainte-Foy je "len" 23 zjazdoviek a šesť vlekov a vsádzajú tu na jednoduchosť a tradíciu. Veľké moderné hotely tu nehľadajte, útulné savojské dediny si potrpia na jedinečnú architektúru, aj obchody musia byť v rustikálnom savojskom štýle a reštaurácie ponúkajú tradičné miestne dobroty. Užite si syrové hody a ochutnajte la persillé, špecialitu z nepasterizovaného kozieho mlieka, ktorú miestni vyrábajú, samozrejme, starodávnou metódou.

Švajčiarsko: Val d'Anniviers

Zdroj: Val d'Anniviers

​Je to tajné útočisko: v tichom alpskom údolí, obklopenom 4000 metrovými vrcholmi, križujú lyžiari a snowboardisti slobodne a bez návalov vyše 200 km zjazdoviek v piatich strediskách. Na svoje si tu prídu zjazdári všetkých úrovní aj milovníci freeridu, pridanou hodnotou je atmosféra. Val d'Anniviers má kúzlo starých čias. Horskou perlou je dedina Grimentz, kde budete cestou k lanovkám míňať prastaré sčernelé strechy drevených tradičných chalúp. Človek si tu pripadá ako v skanzene. Navyše ide o jednu z najvyšších obcí v Európe obývanej po celý rok. Je ideálnou destináciou pre tých, ktorí hľadajú pokoj a stratenú energiu v nadmorskej výške 2000 metrov. Tak ako švajčiarsky syr sú prevŕtané aj tunajšie hory a je možné vydať sa až do ľadových hlbín.

Francúzsko: Pralognan-la-Vanoise

Zdroj: Pralognan-la-Vanoise

​V tejto skrytej perle v srdci francúzskeho národného parku Vanoise v Savojských Alpách sa budete cítiť ako na konci sveta. Tradičné dediny obklopené vysokohorskou nádherou si na svoju starodávnosť a savojský duch ptotrpia, a vymedzujú sa tým proti susednému nablýskanému megastredisku Les Trois Vallées.

"My nie sme umelí, ale všetkým milovníkom zimných športov vieme ponúknuť moderné služby v jednoduchom autentickom prostredí a správame sa ekologicky,"

tvrdia v Pralognan-la-Vanoise pod impozantným Grand Cassa (3855 m). Na návštevníkov čaká 26 km upravených zjazdoviek a 12 vlekov. A ak sa sedačkovou lanovkou Genepi vydáte do rustikálne útulnej horskej reštaurácie Refuge des Balmettes, ocitnete sa vo výške 2010 m a medzi vrcholmi si môžete vychutnať francúzske kuchárske umenie aj prenocovať. V roku 1992 prišli do dediny najlepší hráči, ktorí sa tu v rámci olympijských hier v Albertville stretli v curlingu, ktorý si dnes môžete vyskúšať priamo na olympijskom klzisku.

Rakúsko: Serafus

Zdroj: Serafus.at

​Je to jedna z najslnečnejších lokalít v rakúskom Tirolsku. Dedina Serafus v údolí rieky Inn - neprávom zimnými športovci prehliadaná - tvorí spoločne s obcami Fiss a Ladis jedno stredisko. Dvesto kilometrov zjazdoviek ponúka slušný výber tratí rôznych štandardov. Stredisko je obľúbené rodinami s deťmi, pre ktoré je tu veľa atrakcií. Všetky tri dediny sú horsky malebné s tirolským kúzlom, ale Serafus má ešte jeden nezvyčajný triumf: vlastné metro, vôbec najkratšie na svete, ktoré pohodlne preváža zimných športovcov. Podzemná dráha dlhá 1280 m vyriešila časté zápchy a obec s viac ako tisíckou obyvateľov je vďaka tomu takmer bez áut. Jedna linka so štyrmi stanicami vozí cestujúcich priamo k lanovkám. Slušný adrenalín je možné si užiť na zipline, keď rýchlosťou 65 km / h presvištíte z výšky 2000 metrov do 400 metrov priamo nad hlavami lyžiarov a snowboardistov.

Rakúsko: Warth-Schröcken

Zdroj: YouTube

​Pokojné svahy, široké zjazdovky, zaručený sneh a tiež spojenie s veľmi známym lyžiarskym areálom Arlberg. To sú najväčšie devízy Warth Schröcken, kde ročne napadne najviac snehu v celom Rakúsku - až 11 metrov. Radosť z jazdy si môžete užiť na 66 kilometroch zjazdoviek, stredisko má 14 lanoviek a vlekov a slávnych susedov: medzinárodných fešákov Lech, Zürs a St. Anton. S legendárnym strediskom Arlberg je kľudný Warth od predminulého roku prepojený lanovkou a vzniklo tak 340 kilometrov spojených tratí s 90 lanovkami, ktoré je možné využiť na jeden skipas. Warth-Schröcken vďaka tomu dostal možnosť konečne zažiariť. Na rozdiel od známych stredísk si stále drží svoju tradičnú tvár. Tú môžete dobre porovnať počas jazdy geniálnou lanovkou Auenfeldjet, ktoré prepája v čase zakonzervovaný Warth s luxusným letoviskom Lech.

Zdroj: CNC