Americký profesionálny triatlonista Colin O'Brady je prvým človekom na Zemi, ktorý prešiel cez Antarktídu sám a bez cudzej pomoci.

​Colin O'Brady (33) vyrazil na cestu 3. novembra v ťažkých topánkach a lyžiach. Išiel sám, ale nesúperil len s časom: v rovnakom čase vyrazil na cestu aj 49-ročný kapitán britskej armády Louis Rudd. Do cieľa ako prvý dorazil O'Brady.

Vzdialenosť 1482 kilometrov je doslova smrteľná: pred dvoma rokmi na tejto istej trase zahynul britský vojenský dôstojník.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Colin O'Brady (@colinobrady),

O'Brady ešte pred dosiahnutím cieľa poskytol BBC rozhovor cez satelitné telefónne spojenie. Niekoľko dní pred cieľom bol úplne vyčerpaný:

„Vláčim 170 kíl 12-13 hodín denne cez najchladnejšie a najdrsnejšie miesto na Zemi.”

Prezradil, že schudol natoľko, že sa mu zošmykujú náramkové hodinky zo zápästia a neodváži sa pozrieť na svoje nahé telo.

Pomocou satelitného pripojenia O'Brady každý večer odpovedal na otázky jedného priaznivca a pravidelne uverejňoval fotografie zo svojej cesty aj na Instagrame.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Colin O'Brady (@colinobrady),

Zaujímavosťou je, že O'Brady a Rudd sa osobne stretli len pár dní pred vyrazením v jednom hoteli v Chile, kde sa dohodli, že strastiplnú skúšku podniknú v rovnakom čase.

O'Brady počas thajskej dovolenky v roku 2008 utrpel ťažké popáleniny. Dokonca aj lekári pochybovali, že dokáže v budúcnosti riadne chodiť. Potom začal s triatlonom a môže sa pochváliť aj horolezeckým triumfom Koruny Zeme (Seven Summits), keď úspešne zdolal sedem vrcholov najvyšších hôr všetkých kontinentov.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Colin O'Brady (@colinobrady),

Ruddova motivácia bola odlišná: otca troch detí inšpiroval smutný príbeh jeho priateľa. Henry Worsely pred dvomi rokmi pri absolvovaní tejto trasy zahynul 30 míľ pred cieľom, ktorým bol Ross Ice Shelf. Rudd celú cestu so sebou niesol vlajku svojho zosnulého priateľa.

Antarktída nie je krutá len vďaka zime: je to zároveň aj najsuchší kontinent, pretože v tejto výške a pri tejto teplote prakticky všetka vlhkosť zamrzne - takže terén pripomína ľadovú púšť. Nie sú tam žiadne stopy po živote a súťažiaci si svoju potravu musia niesť so sebou od prvého dňa po posledný.

Príbeh prekliatej expedície Shackleton: 635 dní v zajatí ľadu

Píše sa rok 1915. Loď uväznená v ľadovej pasci, uprostred Antarktídy. Najbližšie civilizované osídlenie je vzdialené dvetisíc kilometrov. Prinášame vám jedinečný príbeh s úžasnými fotografiami o 28 ľuďoch odsúdených na smrť, ktorí sa rozhodli čeliť svojmu osudu.

Zdroj: BBC