Maurícius mnohí ľudia považujú za skutočný raj na zemi. Aj on sa ale pochopiteľne potýka s rôznymi problémami. Jeden z tých najväčších spočíva v tom, že je dlhodobo závislý na dovoze ropy za účelom výroby elektriny.

Podľa Phys.org sa ale táto situácia pomaly ale iste mení. Inkriminovaný ostrovný štát totiž investuje značné prostriedky do solárnych, veterných i vodných elektrární... a okrem toho tiež využíva svoju kľúčovú plodinu: cukrovú trstinu.

V súčasnosti má Maurícius k dispozícii dostatok biomasy na to, aby mohol pokryť pôsobivých 14 percent z celkovej spotreby elektriny. Energia vzniká spaľovaním materiálu zvaného "bagasse", čo sú pozostatky po spracovaní vyššie spomínanej cukrovej trstiny.

V rámci tohto procesu navyše dochádza k zachytávaniu oxidu uhličitého, ktorým sú následne sýtené nealkoholické nápoje.

Čo sa týka energetickej inovácie, od Maurícia by sa tak nepochybne mohli inšpirovať mnohé iné oblasti sveta, na ktoré začínajú doliehať dôsledky globálneho úbytku fosílnych palív.

"Cieľom vlády je do roku 2025 zvýšiť podiel obnoviteľnej energie v energetickom mixe na 35 percent," vyhlásil v danej súvislosti podpredseda maurícijskej vlády a minister energetiky Ivan Collendavelloo. "Tridsaťpäť percent nie je ďaleko, budúci rok budeme mať 11 solárnych parkov a minimálne dve veterné farmy," dodal.

Hady, kostry, ľudožrúti: Tri ostrovy, na ktoré sa nedostanete

Ostrov plný jedovatých hadov, strašidelných povier, alebo agresívnych domorodcov. Aj napriek preľudneniu planéty ešte stále existujú na zemi miesta, na ktoré vás nepustia. A verte nám, ani po tom netúžite.

Zdroj: CNC