Gangsterský cintorín v ruskom Jekaterinburgu budí svojimi nezvyčajnými náhrobkami úžas

Štvrté najväčšie ruské mesto Jekaterinburg je už dlho známe svojím cintorínom Širokorečenskoje. V jednej jeho časti sú pochovaní príslušníci a rodinní príslušníci miestnej mafie, čo vyvoláva stále veľkú pozornosť. Ich opulentné náhrobky budia dokonca úžas.

Mnoho zločincov z Jekaterinburgu prišlo o život v divokých vojnách gangov v 90. rokoch, kedy sa v Rusku porcioval a privatizoval obrovský štátny majetok.

Na náhrobkoch nevidíme len postavy členov mafie v životnej veľkosti, ale niekedy sú tam s nimi aj obrázky ich automobilov, šperkov, inokedy zase hodujú za plným stolom. Často sú vyobrazení v kožených čiernych bundách, ktoré boli vtedy v Rusku nesmierne populárne najmä u gangstrov.

Niektorí majú dokonca na náhrobkoch aj "schopnosti", s ktorými uspeli v podsvetí. Napríklad, že niekto bol "odborníkom na hádzanie nožov", či "sa preslávil smrtiacim boxerským umením".

Divoká privatizácia ale dávno skončila aj v Rusku a mafii sa podarilo presunúť časť ziskov do legálnych podnikov. V Jekaterinburgu jej patria najrôznejšie výrobné podniky, hotely, nákupné centrá či reštaurácie. Podľa odhadu ale okolo tretiny výnosov stále tvoria peniaze získané z trestnej činnosti, napríklad nelegálnej výroby alkoholu, pašovania tovaru, predaja drog či prostitúcie.

Pozrite si galériu

Najkrajší cintorín nájdete vo Švédsku: Je súčasťou svetového dedičstva

Jeden z najslávnejších cintorínov na svete Skogskyrkogården bol v roku 1994 zaradený na zoznam svetového dedičstva UNESCO.

Zdroj: CNC