Metropola na juhozápade Francúzska sa už pred pár rokmi rozhodla, že chce byť čistým mestom. Dlhodobo bojuje hlavne proti tým, ktorí si namiesto na verejných toaletách uľavujú v bočných uličkách a v kroví. Mesto sa rozhodlo, že tieto prehrešky bude trestať pokutou vo výške 450 eur. Originálne na to pred časom išiel aj Paríž, ktorého primátorka nakrútila video proti močeniu na verejnosti.

Mastná pokuta je len ďalším krokom dlhodobej politiky mesta Bordeaux, ktoré si chce vychovať svojich občanov. Predošlé opatrenie s hydrofóbnym náterom stien asi nebolo postačujúce, a tak vedenie mesta pristúpilo k lacnejšiemu riešeniu pre Bordeaux, ale drahšiemu pre jeho obyvateľov. Ten, kto bude močiť na verejnosti a pristihnú ho pritom, zaplatí.

Čo sa týka hydrofóbnych náterov, tie začala metropola testovať pred dvoma rokmi po vzore nemeckého Hamburgu. Na steny sa nanáša špeciálny náter, ktorý odpudzuje a mierne odráža tekutinu. Keď sa teda páchateľ vymočí na stenu, mal by si zašpiniť topánky (a možno aj nohavice) vlastným močom. Toto opatrenie trochu zvýhodňuje ženy.

Mesto sa rozhodlo nasledovať nemecký vzor po tom, čo si obyvatelia z ulice Collier sťažovali na neustály zápach moču pod ich oknami. Do ulice sa chodievajú "vyvenčiť" návštevníci neďalekých barov. Vedenie mesta by ich chcelo prinútiť, aby využívali verejné toalety, ktorých je Bordeaux dostatok.

Bordeaux nie je jediné mesto, ktoré trápi "močiaca" otázka. Na západ od nás sa ňou začína zaoberať čím ďalej viac miest. Okrem spomínaného Hamburgu rieši znečisťovanie ulíc aj Paríž. Primátorka Anne Hidalgo nechala po meste rozosiať takzvané "uritrottoirs" (uriner=močiť, trottoir=chodník). Z moču v pouličných pisoároch má vznikať hnojivo, ktoré by malo živiť kvetiny v hornej časti "uritrottoiru".

Parížania sa už tradične vzbúrili a niektoré pisoáre počmárali (keď už nič iné). Primátorka sa nevzdala a nechala nakrútiť klip "Nečúrajte v Paríži" za približne 6 500 eur. Podľa väčšiny Parížanov klip predstavuje vrchol nevkusu. Paríž ale tak ďaleko v boji proti močeniu na verejnosti ako Bordeaux nedošiel. Pokuta je "len" 68 eur a v roku 2017 ju zaplatilo asi 5300 Parížanov.

Extrémne vysokú pokutu si vyslúžili aj v Taliansku, kde dvaja mladíci pred rokom dostali pokutu vo výške 3 300 eur. Nekompromisní bývajú aj v USA. Odtiaľ je známy prípad, kedy polícia penalizovala trojročného chlapca.

Zdroj: CNC