Jedinečné Seychely: Unikátna príroda a pláže, ktoré nemajú konkurenciu

Tisíce kilometrov od najbližšej pevniny, hlboko vo vyhriatom Indickom oceáne, leží raj nedotknutej prírody a najkrajších pláží sveta - súostrovie Seychely.

Vďaka svojej vzdialenosti od okolitého sveta si Seychely zachovali unikátne prírodné bohatstvo. Na 155 ostrovoch žije celkovo len 95 tisíc obyvateľov a veľkú časť ostrovov tvorí úchvatná príroda tropických pralesov, kde vám nad hlavami budú lietať papagáji a môžete naraziť na vzácne obrie korytnačky. Bohatý a pestrý je tu aj podmorský svet koralových útesov, ktoré nájdete často na dohľad skvostných pláží.

Victoria

Zdroj: Facebook

​Hlavné mesto Victoria na ostrove Mahé má okolo 30 tisíc obyvateľov a ľahko ho prejdete aj peši. Patrí k najmenším hlavným mestám na svete. Určite navštívte tržnicu Sir Selwyn Selwyn-Clarke Market, kde zoženiete všetko od ovocia cez čerstvé korenie a ryby až po oblečenie alebo kozmetiku. Krásne fotografie si urobíte napríklad v botanickej záhrade, kde vám spoločnosť budú robiť obrie korytnačky alebo pri farebnom hunduistickom chráme, ktorý je aj pre miestnych zvláštnosťou. Väčšina obyvateľov Seychel sú totiž katolíci.

Mahé

Zdroj: Facebook

​Turistov na Mahé, rovnako ako na ostatné ostrovy súostrovia, lákajú pláže. Úchvatné sú napríklad Gran Anse, Anse Royale alebo Beau Vallon. Tie patria k najrušnejším na celom súostroví. Obľúbené sú ale aj menšie pláže ako Intendance, Carana alebo Takamaka. Milovníci šnorchlovania a potápania si užijú predovšetkým na severnej strane ostrova, kde je okolo 30 potápačských miest.

Na najväčšom ostrove súostrovia sa zabavia aj tí, ktorí netúžia len po plážach. Ponúka sa tu množstvo chodníkov do hôr porkytých palmovými pralesmi s prekrásnymo váhľadmi na Indický oceán. Po ceste môžete prechádzať napríklad starými čajovníkovými plantážami, natrhať si čerstvú citrónovú trávu aleo divoko rastúcu škoricu. Výlet na úchvatnú vyhliadku Morne Blanc môžete spojiť aj s exkurziou do továrne na čaj tea Tavern, kde zoženiete napríklad čaj s čerstvou vanilkou.

La Digue

Zdroj: Facebook

​Na malý ostrov je to z Mahé hodinu a pol trajektom. Ale cesta sem sa rozhodne oplatí. Práve fotky odtiaľto vás totiž lákajú na Seychely v katalógoch cestovných kancelárií. Pláže Grand Anse, Petite Anse a Anse Coco už určite poznáte, a to ste na nich ani nemuseli byť. Za najkrajšiu pláž sveta je označovaná Source D’Argent, na ktorú sa dostanete len cez spoplatnený park s vanilkovou plantážou a výbehom korytnačiek. Malý ostrov je ako stvorený na cyklistiku a ľahko ho prejdete po pobrežnom cyklochodníku. Na bicykli, oveľa častejšie než autom, jazdia aj miestni.

Praslin

Zdroj: Facebook

​Druhý najväčší ostrov súostrovia má okolo osemtisíc stálych obyvateľov. Vďaka svojej rozlohe je aj ideálnym východiskovým bodom pre cesty k menším ostrovom ako la Digue, Curieuse, Coco, Saint Pierre, Cousin alebo Aride. Oproti hlavnému ostrovu Mahé tu je oveľa pokojnejší život. Za návštevu rozhodne stojí chránený palmový prales Vallee de Mai, ktorý je okrem iných druhov aj domovom palmy seychelskej, plodiacej kokosy podobné ľudskému pozadiu. Známa je aj miestna farma na čierne perly. Skutočnou perlou ostrova sú ale pláže Anse Lazio a menej známa a skrytá pláž Anse Goergette s bielym pieskom a žulovými balvanmi ako z pohľadnice.

Raj na zemi v Mexiku: Uprostred Karibského mora a palmového lesa

La Valise Tulum leží na skutočne nádhernom mieste našej planéty. Palmový les tu končí v Karibskom mori, neďaleko biosférickej rezervácie Sian Ka'an, najväčšej mexickej chránenej oblasti.

Zdroj: CNC