Tajomstvá najvyššej budovy sveta: Mrakodrap pojme celé mesto a Tom Cruise z neho visel na lane

Ísť do Spojených arabských emirátov a nevidieť Burdž Chalfa (veža kalifátu), je ako ísť do Paríža a nenavštíviť Eiffelovku. Mrakodrap Burdž Chalífa je dominantou a hlavnou atrakciou Dubaja, ktorá sa počas niekoľkých rokov z beduínskeho mestečka rozvinula na hlavné ekonomické a turistické centrum. Dalo by sa povedať, že Dubaj je taký "New York východu". Napriek tomu, že monumentálnu stavbu pozná každý, málokto o nej niečo vie! Preto vám prinášame 10 najväčších zaujímavostí o Burdž Chalífa.

1. Najväčšia budova na svete

Zdroj: Facebook

​Burdž Chalífa je medzi najväčšími mrakodrapmi sveta velikánom. Monumentálna stavba meria 828 metrov, čím predčila aj Empire State Building, ktorý meria "len" 443 metrov. Budova navyše pojme až 35 000 ľudí.

2. Hotel módneho mága

Zdroj: Facebook

​Vnútri nájdeme 900 súkromných rezidencií a hotel Armani, ktorý má 160 izieb, je najluxusnejším hotelom na svete. Desaťposchodový hotel otvorili v roku 2010, a ako už z mena hotela vyplýva, bol navrhnutý popredným módnym návrhárom Giorgiom Armanim. Interiér hotela starostlivo vyberal sám Armani, ktorý mu dal ľahko taliansky nádych. V izbách navyše na hostí čaká luxusný iPad z 24-karátového zlata. Navyše tu sú tri obchody s výrobkami značky Armani a osem reštaurácií a barov. V hoteli nenájdete recepciu, pretože Armani si prial, aby sa hostia cítili ako doma.

3. Mesto ako na dlani

Zdroj: Facebook

Na 148. poschodí je vyhliadka At The Top SKY, z ktorej si môžete pozrieť úžasnú panorámu Dubaja. Výťahy idú rýchlosťou desať metrov za sekundu, takže na 124. poschodí ste už za minútu.

4. Tancujúca fontána

Zdroj: Facebook

​Ďalšou neodmysliteľnou súčasťou Dunaja je ikonická tancujúca fontána, ktorá sa nachádza na priestranstve pred Burdž Chalífou. Turisti tento nezabudnuteľný jav môžu vidieť každých 30 minút. Fontánu navrhol ten istý tím, ktorý navrhol aj fontánu pred hotelom Bellagio v Las Vegas. Na šou je nutných 83 000 litrov vody a vytryskne do výšky až 152 metrov. Fontánu obsluhuje špeciálny tím, ktorý vyberá aj hudbu, ktorá šou sprevádza.

5. Kvetina v púšti

Zdroj: Facebook

​Nielen interiér, ale aj exteriér budovy je absolútne jedinečný. Pôvodná myšlienka bola, aby bola budova inšpirovaná východom a keďže je Dubaj taká kvetina v púšti, bol púštnou kvetinou inšpirovaný aj Burdž CHalífa. Monumentálna budova bola inšpirovaná kvetinou Spider Lily. Pripomína ju?

6. Kaskadér Tom Cruise

Zdroj: Pinterest

​Hoci v Burdž Chalífe nájdete extrémne rýchle výťahy a množstvo schodov, Tom Cruise dáva prednosť lanám a adrenalínu. Hollywoodskeho herca v roku 2011 zaviedla ďalšia nebezpečná misia do Dubaja, kde vznikla nezabudnuteľná scéna. Tom Cruise je známy tým, že všetky kaskadérske scény nakrúca sám a nebolo to inak ani tentokrát. Je vidieť, že slávny herec sa nezľakne len tak niečoho. Pri zdolávaní Burdž Chalífi visel na lane 829 metrov nad zemou.

7. Budova viditeľná na míle ďaleko

Zdroj: Facebook

​​Keď stojíte pod Burdž Chalífa zlomili by ste si krk, aby ste videli na špic. Lepšie je pozerať sa na monumentálnu stavbu z väčšej diaľky. Nemusíte byť dokonca ani v Dubaji, aby ste tento architektonický skvost videli. Burdž Chalífa je totiž vidieť z neuveriteľných 95 kilometrov.

8. Burdž Chalífa na Google Street View

Zdroj: Facebook

​Burdž Chalífu si môžete pozrieť aj z pohodlia domova na Googli. Túto jedinečnú možnosť ponúka služba Google Street View. Neuvidíte len budovu zvonku, ako to u Street View bežne býva, ale tiež vnútrajšok budovy a to nielen priestory určené pre návštevníkov, ale tiež pre personál. Nič sa ale nevyrovná zážitku z prvej ruky...

9. Niet fotografovanejšej budovy

Zdroj: Facebook

​Ako už bolo spomenuté, Burdž Chalífa je najväčšou atrakciou Dubaja. Všetci tí, čo do mesta mieria, budovu navštívia a nezabudnú sa pri nej hlavne vyfotiť a to ako zvonku pri fontáne, tak z vyhliadky na špici. Burdž Chalífa sa tak zaradila medzi najviac fotografované budovy na svete. V svetovom meradle tak obsadila ďalšie prvenstvo.

10. Miesto všetkých osláv

Zdroj: Facebook

​Nový rok či výročie založenia Spojených arabských emirátov... Nech sa oslavuje čokoľvek, stredobodom osláv je jednoznačne Burdž Chalífa. Celý svet hlavne fascinujú novoročné oslavy, ktoré sú vždy v nezabudnuteľnom štýle. V minulosti sa svet hlavne mohol tešiť na nezabudnuteľné ohňostroje, ktoré najvyššiu budovu pohltili, pri oslavách príchodu roku 2018 si Dubaj pripravila laserovú šou, ktorá taktiež všetkým vyrazila dych.

Zdroj: CNC