Sen každého muža: Tisíce polonahých panien každoročne súperí o priazeň kráľa

Každoročne sa na konci augusta vo Svazijsku na juhu Afriky koná osemdňový obrad, na ktorý sa schádzajú desaťtisíce slobodných a bezdetných dievčat (panien) z celej krajiny, aby vzdali hold svazijskému kráľovi a kráľovne. Tancujú v tradičnom oblečení hore bez. Kráľ si môže medzi dievčatami vybrať jednu so svojich ďalších manželiek.

Trstinový tanec, alebo Umhlanga, vznikla vo Svazijsku v roku 1940, kedy vládol kráľ Sobhuza II. Ide o modifikáciu oveľa staršieho obradu a s názvom Umcwasho. V roku 1991 trstinový tanec predstavil súčasný zulský kráľ Goodwill Zwelithini v Juhoafrickej republike, kde ho usporadúvajú pod názvom Umkhosi woMhlanga.

Zdroj: Shutterstock

​Svazijské dievčatá z rôznych dedín začínajú rituál zhromaždenia v kráľovskom sídle Ludzidzini. Hneď po príchode sa rozpŕchnu do okolia, aby nasekali dlhé rákosie. To potom prinesú v zväzku späť, aby nimi spravili diery v trstinovom opevnení kráľovského sídla.

Zdroj: Shutterstock

​​Po jednom dni oddychu a kúpeli si dievčatá pripravia svoje tradičné kostýmy, ktoré pozostávajú z korálkových náhrdelníkov, hrkajúcich retiazok na členkoch vyrobených z kokónov, šerpy a sukne. Poprsie ale zostáva odkryté. Každá dedina má svoje vlastné druhy ozdôb a šperkov, aby sa odlíšili. Ceremoniálu sa zúčastňujú tiež kráľovské dcéy, ktoré sú rozpoznateľné vďaka dlhým červeným perám, ktoré nosia vo vlasoch.

Pozrite si galériu

Na záver obradu sa dievčatá ako prejav úcty ku Kráľovne matke zhromaždia na stredovom pódiu, kde spoločne spievajú a tancujú. Z davu tancujúcich panien si nakoniec kráľ vyberie svoju ďalšiu budúcu manželku.

Hady, kostry, ľudožrúti: Tri ostrovy, na ktoré sa nedostanete

Ostrov plný jedovatých hadov, strašidelných povier, alebo agresívnych domorodcov. Aj napriek preľudneniu planéty ešte stále existujú na zemi miesta, na ktoré vás nepustia. A verte nám, ani po tom netúžite.

Zdroj: CNC
Tagy: