Na skok do Dubaja: Hogo fogo stavby, celebrity a nekonečné nákupy

Pokiaľ mierite počas zimy niekam ďalej do Ázie či na ostrovy v Indickom oceáne, veľmi pravdepodobne vás čaká prestup v Dubaji. Minúť túto pulzujúcu metropolu a prejsť len letiskovou halou by ale bola veľká škoda. Urobte si mini dovolenku v Dubaji len tým, že si naplánujete neskorší let z metropole, aj len o jeden či dva dni. Tu je malá inšpirácia, čo všetko sa dá stihnúť.

​Jeden deň: Najvyššia budova sveta a Dubai Mall

Burdž Chalífa pri východe slnka Burdž Chalífa pri východe slnka Zdroj: David Rodrigo

​​Aj s obmedzenými časovými možnosťami sa cestovatelia môžu pokochať najvyššou budovou planéty, nakúpiť si v najväčšom obchodnom centre či okúsiť arabský spôsob života:

  • Najprv sa odvezte metrom k Burdž Chalífa, najvyššej budove na svete a globálnej ikone.
  • Vopred si rezervujte termín a vydajte sa hore na jednu z dvoch vyhliadok na 124. a 125. poschodí a pokochajte sa snáď tým najúchvatnejším výhľadom, aký sa dá v Dubaji zažiť. S o niečo drahším lístkom získate prístup na platformu, ktorá je najvyššie položenou rozhľadňou na svete: 148. poschodie budovy sa nachádza celých 555 metrov nad zemou.
  • Skutočne nebývalý zážitok ponúka najvyššie umiestnená reštaurácia sveta s názvom At.mosphere, nachádzajúca sa na 122. poschodí Burdž Chalífy.
  • Vedľa Burdž Chalífa stojí The Dubai Mall, najväčšie obchodné, zábavné a oddychové centrum planéty. Plocha centra presahuje milión metrov štvorcových, čo odpovedá 200 futbalovým ihriskám. Okrem viac než 1300 obchodov tu nájdete okrem iného aj klzisko, fontány či obrie akvárium.

Dva dni: Moderna aj história

Zdroj: joj.sk

​​Po ruchu v dubajskom centre stojí za to zamieriť za trochou histórie, napríklad v podobe tradičných trhov. Tie sa nachádzajú na brehoch dubajského vodného kanála a sú ústredným bodom miestneho kultúrneho dedičstva a dejín obchodu:

  • Odporúčame začať v historickej štvrti Al Fahidi, kde si môžete zájsť do Dubajského múzea (situovaného v pevnosti Al Fahidi), do múzea kávy, múzea mincí a mnohých ďalších.
  • Potom sa ponúka možnosť preplávať vodný kanál na tradičnej lodi abra a prehliadnuť si trhy v štvrti Deira. Jej kľukaté uličky so stánkami a obchodíkmi plnými zlata, korenia a látok sú ideálnou príležitosťou na strávenie pár hodín výberom autentických suvenírov.
  • Pokiaľ si večer budete chcieť dopriať famózny gastronomický zážitok, odporúčame reštauráciu Bleu Blanc v hoteli Renaissance Downtown Dubai.
  • Svetovo známy šéfkuchár David Myers tam zostavil famózne menu a užijete si tam atmosféru pri centrálne otvorenej kuchyni a obrovskom grile.

Pozrite si nádherný interiér hotela Four Seasons v Dubaji

Rumunský dizajnér Adam D. Tihany nenechal nič na náhodu.

Zdroj: CNC