12 švajčiarskych unikátov: Čo robí túto alpskú krajinu takou výnimočnou?

Čo sa vám vybaví, keď sa povie Švajčiarsko? Matterhorn, čokoláda, hodinky alebo snáď syry? Táto malá, neutrálna krajina má ale veľa ďalších jedinečností, ktoré ju odlišujú od ostatnej Európy i sveta. Čo o Švajčiarsku neviete?

1. Rekordný Zürich

Zdroj: Facebook

​Najväčšie mesto Zürich získalo hneď niekoľko svetových prvenstiev. V mnohých rebríčkoch si vyslúžilo nálepku najdrahšieho hlavného mesta sveta a tiež mesta s najlepšou kvalitou života. Je tu tak čisto, že podľa mnohých môžete jesť pokojne aj zo zeme.

2. Všadeprítomná čistota

Zdroj: Facebook

​Švajčiarsko je všeobecne jedno z najčistejších miest na svete. Už niekoľkokrát sa stalo dokonca najčistejším štátom sveta. Na odpadky tu naozaj nenarazíte. Ale - vlastne za to doslova zaplatíte. Napríklad aj keď si kupujete kávu, pretože tá už získala tiež titul "najdrahšia na svete".

3. Pripravenosť obyvateľstva

Zdroj: Facebook

​Je pripravené na (atómovú) vojnu. Len v Alpách nájdete približne 300 000 bunkrov a krytov, v mestách má mnoho obytných domov aj svoj vlastný atómový kryt. Je to bežná súčasť bývania - asi tak ako u nás pivnica či balkón. Švajčiari si tak strážia svoju povestnú neutralitu.

4. Švajčiarske Alpy

Zdroj: Facebook

​Švajčiarske Alpy neprehliadnete. Ale viete o nich, že okupujú až 60 percent celej krajiny? Alebo že v nich nájdete najväčšiu koncentráciu vrcholov vyšších než 4000 metrov nad morom? Je ich tu celkovo 24. A pokiaľ budeme počítať vrcholy nad 3000 metrov nad morom, týči sa ich tu dokonca viac než 200.

5. Nedeľa je od slova...

Zdroj: Facebook

​V nedeľu sa naozaj nerobí. Posledný deň týždňa je tu pevne zakotvený ako deň pokoja. Nielen bez práce, ale tiež bez hluku. Švajčiarske nedele sú niečo ako malé "povinné" wellness.

6. Najdlhší železničný tunel

Zdroj: Facebook

​Gotthardský pätný tunel je železničný tunel vedúci cez alpské masívy. Meria neuveriteľných 57 kilometrov a je vďaka nim tým najdlhším železničným tunelom na svete. Otvorili ho len pred dvoma rokmi, 1. júna 2016, a zrýchlil dopravu medzi Zürichom a Milánom.

7. Bublinková malinovka

Zdroj: Facebook

​Jacob Schweppe vo Švajčiarsku vynašiel bublinkovú malinovku. Bolo to už v roku 1783, keď sa mu podarilo "napumpovať" do vody bublinky a spôsobiť revolúciu. Vtedy sa totiž verilo, že "vzduch vo vode" je liečivý, sódovka sa predávala v lekárňach v špeciálnych kameninových fľašiach. A jej ohlas sa dostal až do Londýna, kde za ňu Schweppe dostal v roku 1836 aj pečať kráľovskej kvality. O 15 rokov neskôr sa jej na Svetovej výstave predalo vyše milión fliaš. Rok 1870 priniesol potom ďalší zlom. Prvý Indian Tonic Water, teda prvú ochutenú malinovku na svete.

8. Skladba a zamestnanosť obyvateľstva

Zdroj: Facebook

​Cudzinci tvoria až štvrtinu obyvateľstva. Niet sa čo čudovať. Mnohé odvetvia ponúkajú jedny z najvyšších miezd na svete. A v spojení s vysokou životnou úrovňou tvoria veľké lákadlo. Bez zaujímavosti nie je ani to, že zatiaľ čo do práce tu chodí asi 84 percent mužov, ženy sú väčšinou doma. Do práce chodí len niečo vyše 40 percent z nich. Svoje v tom možno hrá aj fakt, že napriek všetkej pokrokovosti vo Švajčiarsku stále platia značné rozdiely v mzdách mužov a žien, ktoré tu získali právo voliť až v roku 1971.

9. Krajina jazier

Zdroj: Facebook

​Švajčiarsko sa môže pochváliť 1500 jazerami. Čo okrem iného viedlo k tomu, že sa voda, respektíve vodné elektrárne, stali hlavným zdrojom elektrickej energie. Dnes produkujú viac než polovicu celkovej energie.

10. Vzdelanosť obyvateľstva

Zdroj: Facebook

​Ekonomika stojí na vzdelaní. Väčšina oborov, ktoré tu fungujú, je vysoko špecializovaných. IT, mikrotechnológia, nukleárny výskum... Vzdelanie ako také je tu veľmi dôležité. Až 88 percent ľudí má maturitu. A bežný je aj vysokoškolský diplom.

11. Vynález "sucháča"

Zdroj: VEX Robotics

​"Narodil sa" tu suchý zips. Písal sa rok 1948, keď švajčiarsky inžinier de Mestral bojoval v Alpách s nalepenými lopúchmi na nohaviciach a dostal tento nápad. Absolútne geniálny! A mimochodom, Albert Einstein tu tiež dal dokopy svoju teóriu relativity.

12. Rýnske vodopády

Zdroj: Wikipedia/Rheinfall

​Rýnske vodopády sú najmohutnejšie v Európe. Vysoké sú 23 metrov a nájdete ich pri mestečku Stein am Rhein.

Raj na zemi v Mexiku: Uprostred Karibského mora a palmového lesa

La Valise Tulum leží na skutočne nádhernom mieste našej planéty. Palmový les tu končí v Karibskom mori, neďaleko biosférickej rezervácie Sian Ka'an, najväčšej mexickej chránenej oblasti.

Zdroj: CNC