Batman, Priatelia, Harry Potter... Hollywoodska továreň na sny: Ako vznikajú najväčšie svetové trháky?

Priatelia, Teória veľkého tresku, Casablanca, Harry Potter či Batman. Tieto a veľa ďalších televíznych trhákov vďačí za svoj úspech spoločnosti Warner Bros., v ktorých štúdiách vznikli. A pokiaľ zavítate do Los Angeles, určite si nenechajte ujsť návštevu Warner Bros. Studios. Pozrieť sa pod povrch svojich obľúbených filmov a seriálov je totiž na nezaplatenie.

Spoločnosť Warner Bros., charakteristická svojimi iniciálami WB, patrí k najväčším svetovým producentom filmových a televíznych diel. Založili ju v roku 1923 bratia Warnerovci, ktorých rodina predtým emigrovala z Poľska do Ameriky. Cesta na vrchol síce nebola vôbec jednoduchá, bratia ale nakoniec našli spôsob, ako sa odlíšiť. Začali experimentovať so zvukovými filmami a neskôr sa v tomto obore stali skutočnými priekopníkmi. A práve im vďačíme za dnešnú podobu filmov.

Zdroj: Flickr

​​​Okrem toho im ale môžeme poďakovať aj za celý rad filmových trhákov. Pre našincov budú zrejme najznámejšie také tituly ako Harry Potter, Superman, Matrix, Dannyho jedenástka či Wonder Woman. Z nám dobre známych seriálov tu vznikli napríklad Priatelia, Gilmorove dievčatá alebo Teória veľkého tresku. A práve za oponu týchto a mnohých ďalších hitov z televíznych obrazoviek sa môžete vydať v rámci ponúkaných komentovaných prehliadok.

Na výber máte hneď z niekoľkých variantov. Na prvú návštevu je zrejme najlepšou voľbou klasická Studio Tour. Tá je určená pre skupinku asi 10 návštevníkov a trvá približne 3 hodiny. Všetko pritom začína krátkym filmom o histórii a súčasnosti Warner Bros, ktorým sprevádza jedna z najvýraznejších tvárí americkej televízie Ellen Degeneres, známa predovšetkým zo svojej talkšou, ktorá sa tiež nakrúca tu. A potom už bez zbytočného zdržiavania sa vyrazíte do terénu.

Kúzelné štúdio

Štúdia Warner Bros. sa rozkladajú na závratných 445 000 metroch štvorcových, nemusíte mať ale strach, že by ste sa tu nabehali. Spoločnosť na to, samozrejme, myslela a návštevníci tu po jednotlivých setoch z rôznych filmov a seriálov vozia sami sprievodcovia v otvorených golfových autíčkach.

Pri komentovanej prehliadke spoznáte napríklad exteriéry mestečka Stars Hollow z Gilmorových dievčat či kde sa nakrúcali zábery Central Perku z Priateľov. Dozviete sa tiež, ako sa dajú z jednej uličky urobiť kombináciou rôznych doplnkov úplne rozličné miesta, či už ide o newyorskú triedu či Čínsku štvrť, a využiť ju tak bez povšimnutia diváka v jednom filme opakovane. Všetko je len o perspektíve a tú Hollywood ovláda vskutku bravúrne.

​Súčasťou Studio Tour je aj návšteva expozícií rekvizít z filmov o Harrym Potterovi či komiksových superhrdinoch od DC Universe. Uvidíte tu aj originály kostýmov či pravú paličku Harryho Pottera. Je nutné ale podotknúť, že podobné rekvizity boli pre prípad straty vyrábané v niekoľkých kusoch, takže ich nájdete aj v iných štúdiách. Zapálených fanúšikov filmov o malom čarodejníkovi určite nadchne aj možnosť nechať sa rozradiť Múdrym klobúkom do jedného z bradavických internátov.

Legendárna kaviareň Central Perk

Návšeteva štúdií končí symbolicky pri sete kaviarne Central Perk zo seriálu Priatelia. Tu sa môžete, samozrejme, odfotiť na legendárnom gauči, kde celých 10 sérií sedávali Monika, Rachel, Phoebe, Ross, Chandler a Joey. Komu by to bolo málo, môže si dať kávu a malé občerstvenie v rovnomennej funkčnej kaviarni. Okrem toho sa tu dozviete viac o tvorbe filmov od scenáru až po obrazovku a v rámci interaktívnej výstavy sa môžete napríklad prejsť na Batmanovej motorke, preletieť sa na Harryho metle či zakúzliť si paličkou pred zelenou obrazovkou. Samozrejmosťou je aj obchodík so suvenírmi s filmovou a seriálovou tematikou.

Zdroj: Facebook

​Pre náročnejších návštevníkov, Warner Bros. ponúka ešte ďalšie varianty prehliadok. Môžete sa vydať napríklad po stopách klasík strieborného plátna na prehliadku Classics Tour. Či spoznať všetky zákutia štúdií pri vyčerpávajúcej 5-hodinovej prehliadke Deluxe. Nech už si zvolíte akýkoľvek variant, určite si svoju prehliadku dostatočne dopredu rezervujte, záujem je totiž obrovský.

A ktovie, možno budete mať šťastie a stretnete sa tu s nejakou slávnou hviezdou. Koniec-koncov v hollywoodskych štúdiách sami zistíte, že nič nie je nemožné.

Fantastický chrám v Thajsku: Vyobrazenie neba a pekla ešte nikdy nebolo takéto detailné

V Thajsku, v provincii Chiang Rai sa nachádza špeciálny budhistický chrám. Vat Rong Kun, čiže Biely chrám, ktorý je úplne celý poskladaný z malých, bielych kúskov skla, s bohatou dekoráciou. Chrám navrhol ešte v roku 1997 výtvarný umelec Chalermchai Kositpipat.

Zdroj: CNC