Grónsko je stále úžasné: Napriek tomu, že denne ničíme jeho ekosystém

Keď sa hovorí o Grónsku alebo polárnom kruhu, väčšinou sú to nepríjemné správy. Žiaľ, dôsledky klimatických zmien z času na čas ničia poklady severského sveta a tohtoročné vlny horúčav spôsobili väčšie škody, než sa očakávalo.

​Všetko to začalo tým, že koncom februára bolo v Grónsku nad nulou až 61 hodín a niekedy boli teploty vyššie ako v Londýne alebo Zürichu. Ideálna teplota v Grónsku vo februári by mala byť asi -30 stupňov Celzia, miesto toho tam teplomer 25. februára ukazoval až 6,1 stupňov Celzia, čo síce nie je rekord, ale prezrádza mnoho o tom, aký chaotický rok nás ešte čaká. A tým problémy zďaleka neskončili.

O ľadovej pokrývke nachádzajúcej sa severne od Grónska sme sa domnievali, že bude poslednou baštou v boji proti klimatickým zmenám. Tohtoročné extrémne teploty otriasli ako ľadovými kryhami, tak aj našou teóriou, keď sa jeden z najstarších a najväčších ľadovcov v severnej arktickej oblasti, hrubý takmer štyri metre, jednoducho rozpadol na niekoľko kusov.

Našťastie je Grónsko aj naďalej nádherne slobodné, divoké a v porovnaní s husto osídlenými časťami našej planéty stále pokojné a tiché. Zabudnime teraz na pár minút na nie veľmi vydarený rok Grónska a pozrime si aký pôsobivý ekosystém svojimi návykmi 21. storočia denne ohrozujeme. Nádherné fotografie vyhotovil Jan Erik Waider.

Pozrite si galériu

Toto nie je onen svet: Jeden z najzvláštnejších prírodných úkazov v Južnom Tirolsku

Aj toto dokáže erózia. Prostredie vhodné do sci-fi filmov, najmä v rannej hmle.