Pláže, príroda, pamiatky: 5 dôvodov, prečo vyraziť na Tureckú riviéru

Perfektné pláže, slnko, kvalitné služby, vynikajúca kuchyňa a zaujímavé pamiatky v okolí. Kombinácia týchto dôvodov robí z Tureckej riviéry jedno z najlepších miesto na letnú dovolenku.

1. Najčistejšie pláže

Zdroj: Facebook

​Turecké pláže sú ťažko porovnateľné s inými. Tento rok síce najviac modrých vlajok za čistotu získalo Španielsko, ale keď sa pozrieme na jednotlivé regióny, víťazí suverénne Turecká riviéra s letoviskami ako Antalya, Side či Belek. Len v tomto regióne je pláží ocenených za čistotu 194. Druhé v európskom rebríčku je portugalské Algarve (84) a tretia španielska Costa Blanca so 62 ocenenými plážami.

2. Príroda a pamiatky

Zdroj: Facebook

​Okolie Tureckej riviéry je doslova prešpikované pamiatkami. Naríklad súčasné Side vyrástlo primo na rozvalinách rímskeho mesta. Nájdete tu amfiteáter, niekoľko chrámov i rímsku agoru. Neďaleko Antalye sú pôsobivé rozvaliny miest Perge, Termessos a Selge alebo prekrásny kaňon Koprulu, ktorý môžete absolvovať aj na rafte.

3. Pestrá kuchyňa

Zdroj: Facebook

​Turecká kuchyňa je veľmi pestrá. Spája v sebe arabskú a stredomorskú kuchyňu a nájdete v nej tak jedlá, ktoré poznáte z Grécka alebo Balkánu, po boku tých orientálnych rovnako ako typické špeciality.

4. Dostupný luxus

Zdroj: Facebook

​V Turecku je pre našincov lacno. Podľa prieskumu Unicredit Bank si tu za necelých 40 eur nakúpime ako za 55 eur. Výrazne lacnejšie tu zoženiete napríklad oblečenie z miestnej kvalitnej bavlny.

5. 300 slnečných dní

Zdroj: Facebook

Turecká riviéra sa nachádza na južnom pobreží Turecka pri Stredozemnom mori. Pohorie Taurus, ktoré lemuje pobrežie, ju chráni pred nepriaznivým počasím a robí z nej jedno z najteplejších miest Stredomoria. Letná sezóna tu trvá od mája do októbra, teplota vody stúpa až k 30 stupňom Celzia a je tu okolo 300 slnečných dní v roku. K najžiadanejším oblastiam patria letoviská Belek, Alanya, Kemer a Side.

Dynamické a pulzujúce Mexiko City v 60 sekundách

Aj keby bolo len z polovice tak energické, aj vtedy by bolo magické.

Zdroj: CNC