Jazdu luxusným Orient Expressom by ste mali absolvovať aspoň raz v živote

Je jasné, že rýchlosti lietadla alebo mobilite auta konkurovať nemôže, ale v nostalgii, romantike a zážitkoch na celý život hravo predbieha svojich súperov. Elegantný Orient Express prechádza najpôsobivejšími mestami Európy a stihnete ho ešte v auguste.

Luxusný Orient Express (celým názvom Venice Simplon-Orient-Express, prevádzkovaný hotelovou sieťou Belmond), ktorý svoje zlaté časy zažíval v 19. a 20. storočí, spájal západnú Európu s východnou a asi ho nie je potrebné zvlášť predstavovať. Legendárny luxusný vlak mal desiatky rokov rozhodujúci vplyv na politiku a históriu. Často menil trasy, prežil nejednu katastrofu, prepravil desiatky celebrít a stal sa inšpiráciou množstva anekdot a kníh.

Zdroj: Belmond

​Miesto toho, aby pomaly zapadal prachom, klopkajú zreštaurované vozne pôvodného Orient Expressu po koľajniciach aj naďalej, aby nám pripomenuli zlatý vek cestovania vlakom.

Zdroj: Belmond
​Vozne z dvadsiatych rokov minulého storočia majú interiér v štýle art deco, ktorý poskytuje jedinečný autentický zážitok.

Sú vykurované pieckami na uhlie, okná sa dajú otvárať a cestujúci nemajú k dispozícii sprchy. Niektoré noci na pôvodnej trase Paríž–Istanbul alebo Benátky–Londýn ale strávia v luxusných hoteloch.

Zdroj: Unsplash

​Vo vozňoch zdobených lešteným drevom, luxusnými poťahmi a starožitným nábytkom na cestujúceho dýcha medzivojnová elegancia. Atmosféra zrekonštruovaných vozňov zakaždým aktuálne pripomína cieľové destinácie, raz Paríž, inokedy Benátky alebo Istanbul.

Vo všetkých vozňoch hrajú dôležitú úlohu obrovské sedačky, pretože, čo môže byť príjemnejšie a pohodlnejšie, ako sa z nich oknom pozerať na neustále sa meniacu krajinu?

Zdroj: Belmond

​K nezabudnuteľnému zážitku jednoznačne patrí množstvo služieb. Posádka je pre vás k dispozícii od raňajok až po večeru a plná prekvapení plní všetky vaše priania. Ak vyhladnete, šéfkuchár vás očakáva s troj-štvormiestnymi chodmi jedál, ale môžete si vypýtať aj klasický brunch.

Skutočne nemáte nič iné na práci než sa pohodlne rozvaliť v niektorej z pohoviek vedľa okna a pomaly si vychutnávať z vopred vybraných sektov a kávy. Zabudnete na všetky starosti.

Zdroj: Belmond

​V jednolôžkových a dvojlôžkových kabínach môžete prejsť celý kontinent a to nielen po štvoruholníku London–Paríž–Benátky–Istanbul. Orient Express známy svojou presnosťou má zastávku aj v romantickej Verone v Taliansku, ktorá je jedným z najkrajších miest v Európe.

Pozrite si galériu

Ak nechcete, aby vám tento spoj ušiel, musíte sa poponáhľať. Zvykne byť vypredané

Zdroj: Belmond