Sú tu prekrásne pláže, počasie porovnateľné so severom Afriky a mnoho zaujímavostí. To všetko za zlomok ceny známejších španielskych destinácii a bez davu turistov. Skrátka ideálne miesto na dovolenku. Malaga vám to naservíruje rovno pod nos.

Do Malagy, metropoly španielskeho Costa del Sol, sa z Bratislavy dostanete s cestovkou alebo aj po vlastnej osi. Oba varianty nie sú v hľadáčiku hlavného prúdu turistov, a tak sú často so zľavou. A trochu neprávom, pretože toto mesto má šarmu na rozdávanie. Oproti neďalekej Seville alebo Granade tu síce nie je záplava pamiatok, oproti Barcelone tu nie je turistické mravenisko a oproti trojmiliónovému Madridu tu nie je ruch veľkomesta. V mnohých veciach ich ale Malaga predčí.

Pohoda na nezaplatenie

Ako sa na prístav patrí, srdce mesta tu leží pri mori. Stačí zhruba kilometrová prechádzka, aby ste sa zo skvostnej pláže dostali do centra mesta. A život miestnych je s morom a plážami bytostne spätý. Na promenáde tak nájdete michelinské reštaurácie, tapas bary i obchody svetoznámych značiek, priamo na pláži sa na ohni grilujú typické sardinky na drevenej paličke alebo sa sem po zotmení za živou hudbou sťahujú mladú ľudia. Centrum mesta je tou plážovou pohodou doslova nasiaknuté.

Zdroj: Shutterstock

​Dve kultúry v jednom

Andalúzia bola po stáročia ovládaná Arabmi, a tak aj Malaga sa trochu vymyká európskej štandarde. Úzke uličky starého mesta pripomínajú orientálne mediny, rovnako ako oni sú niektoré domy zdobené farebnými mozaikami. Preľnutie arabskej a európskej kultúry je tu patrné na každom kroku. Aj miestna pevnosť, Alcazaba, bola postavená v 12. storočí arabskými staviteľmi priamo nad rímskym amfiteátrom. Ďalšou zaujímavou pamiatkou je nedokončená monumentálna katedrála Nuestra Señora de la Encarnación, na ktorej plochú stechu a jedinú dokončenú vežu môžete vyjsť a užívať si krásny výhľad na mesto.

Pozrite si galériu

​Typická kuchyňa

Malaga bola v minulosti centrom lovu sardiniek. Na ohni pečené sardinky sú vďaka tomu nielen jedným z miestnych odporúčaných kulinárskych zážitkov, ale sardinky nájdete aj na pohľadniciach, magnetkách alebo dokonca olejomaľbách pouličných umelcov. Je to ľahko bizarné, ale veľmi typické. Miestna kuchyňa je pritom plná čerstvých morských plodov. Typickými zástupcami sú vyprážané kúsky rýb marinované v koriandre a citróne Adobo, ančovičky v cestíčku Boquerones alebo šalát Malagueña so zemiakmi, paradajkovou omáčkou, pomarančom a pečenou treskou. Odporučiť môžeme napríklad reštauráciu El Pimpi v typickom andalúzskom štýle, ktorú navštevuje aj tamojší rodák a patriot Antonio Banderas a mnoho ďalších španielskych celebrít a pritom to nie je pasca na turistov - väčšina jedál stojí okolo 11 eur a menšie porcie zoženiete už od 3 eur.

Zdroj: Shutterstock

​Mesto múzeí a umenia

Malaga je miesto umenia a mnoho ulíc zdobia pôsobivé graffity. Narodil sa tu i Pablo Picasso a jeho dielo si tu môžete pozrieť hneď v dvoch galériách, z ktorých jedna leží priamo v jeho rodnom dome. Okrem menších galérií tu nájdete aj známu galériu moderného umenia a pobočku svetoznámeho Centre Pompidou. Celosvetovým unikátom je múzeum automobilov a módy, kde sa na šiestich tisícoch metrov štvorcových vystavuje okolo 100 vzácnych historických vozidiel vrátane tuningových úprav, ako je Rolls-Royce posadený kryštálmi Swarovského a ďalšie. Navyše po ich boku môžete vidieť módu svetoznámych návrhárov ako Chanel, Dior, Gucci a pod., ktorá sa nosila v čase, kedy auto vzniklo. Všetky vozidlá sú tiež funkčné, môžete si ich rovnako ako vystavenú módu zapožičať a vziať napríklad na výlet na pobrežie. Vstupné do múzea stojí 8,50 eura.

Príroda na dohľad

Aj príroda je tu neopozeraná. Malaga leží na úbočí hôr Montes de Málaga, odkiaľ sú krásne výhľady na more a mesto. V tesnej blízkosti mesta nájdete aj niekoľko horských priehradných nádrží ponúkajúcich osvieženie v sladkej vode. Do 50 kilometrov z centra mesta narazíte na jedinečnú tiesňavu Desfiladero de los Gaitanes a jej svetoznámy, kedysi najnebezpečnejší chodník sveta Caminito del Rey. Dnes je absolútne bezpečný a turisti sa sem pohodlne dostanú z Malagy i hromadnou dopravou. Tí, ktorí trpia závratmi, s ňou ale budú mať problém aj dnes. Zhruba v rovnakej vzdialenosti od centra mesta je monumentálne horské pieskovcové skalné mesto Torcal de Antequera, kde medzi rozklanými pieskovcovými vežami môžete nájsť aj niekoľko skamenelín impozantných rozmerov.

Najkrajší ostrov v Európe sa nachádza medzi Aténami a Santorini

Jeden ľudský život na to pravdepodobne nestačí, aby sme svojou prítomnosťou poctili všetky krásne európske ostrovy, ale ak sa rozhodnete pre ten najkrajší, musíte si poriadne vyberať. Čitatelia renomovaného magazínu Travel + Leisure tvrdia, že ním je grécky Paros.

Zdroj: CNC