Stretnete sa s ním kdekoľvek v Grécku. Môžete ísť na ostrovy Rhodos, Kos či Zakynthos, rovnako ako kamkoľvek do pevnineskej časti, ale stále bude tam. Na pohľadniciach, magnetkách, kalendároch i hrnčekoch. Tak prečo sa nevydať na Santorini nevydať osobne?

​Santorini sa nachádza na rozhraní Egejského a Krétskeho mora. Ostatne, práve z Kréty sa sem deň čo deň plavia lode s tisícmi turistov na palube. A prakticky všetci sa na konci dňa zhodujú: škoda, že tu nemôžeme zostať dlhšie. Môžete - týždenný zájazd na tento ostrov stojí necelých 500 eur s raňajkami.

Čo všetkých láka, aby Santorini navštívili? Fascinujúca minulosť kombinovaná s dychberúcou prítomnosťou. Totiž, pôvodný ostrov Strongylé bol pred asi troma tisíckami rokov mohutnou sopečnou erupciou rozmetaný do okolia. Niektorí tvrdia, že práve tu sa nachádzala bájna Atlantída, hoci žiadny vedecký pozntok tomu nenasvedčuje.

Pozrite si galériu

​​Na druhú stranu sa ale mnohí odborníci prikláňajú k názoru, že erupcia vyvolala obriu vlnu cunami, ktorá na asi 120 kilometrov vzdialenej Kréte spôsobila zánik vyspelej minojskej civilizácie.

Biela a modrá

Dávnu erupciu pripomína hornatý vzhľad ostrova. Snáď o to viac tu vyniknú bielomodré domy a kostolíky, ktoré sa lepia až na samú hranu do mora strmo klesajúcich skál.

Najviac turistov smeruje do hlavného ostrovného mestečka Fira. Od mora sa do neho (alebo naopak) dostanú po svojich, modernou kabínovou lanovkou alebo štýlovo na chrbte osla. Výhľady z tohto miesta sú fascinujúce a na odtiaľto pozorovaný západ slnka hneď tak nezabudnete. A vlastne možno nikdy. Len sa pripravte na to, že zatiaľ čo na fotografiách pôsobí Santorini idylicky, v skutočnosti budete mať šancu zoznámiť sa tu s ľuďmi snáď z polovice sveta...

Za pozornosť ale stoja aj ďalšie mestečká, za všetky spomenieme na samom severe sa nachádzajúce Oia. Aj z neho sa naskytajú fantastické výhľady na more. Na to sa koniec-koncov netreba len pozerať. Pláže s tmavým sopečným pieskom a obrázkami objavíte predovšetkým na juhovýchode pri letoviskách Kamari, Perivolos/Perissa alebo Agios Georgios.

Ak by sme sa mohli teraz niekam premiestniť, bolo by to Santorini

Či už je to západ alebo východ slnka, prípadne iný úsek dňa, Santorini je stále rovnako nádherné.

Zdroj: CNC