Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Jedinečný zážitok z Estónska: Prevezte sa na parádnych veteránoch autobusov
Zdielať na
Mototech

Jedinečný zážitok z Estónska: Prevezte sa na parádnych veteránoch autobusov

Zdroj: Timeless Buses

Legendárne autobusy Ikarus nie sú známe len v našich končinách. V Estónsku existuje firma, ktorá sa špecializuje na nostalgické zájazdy. Obnovila staručké Ikarusy, z ktorých si teraz môžete pozrieť veľkolepé zábery.

U estónskej spoločnosti Timeless Buses si z ich ponuky môžete vybrať Setru, Volvo alebo Mercedes. Pre nás sú ale o veľa zaujímavejšie Ikarusy, ktoré spoločnosť obnovila v rámci svojich nostalgických zájazdov určených fanúšikom autobusov a turistom.

Najstarším z nich je 55-ka s panoramatickým oknom a stolčekmi. Vyrobený bol v roku 1965, pôvodne slúžil v NDR, odtiaľ odišiel do Fínska. Fíni ho pre poruchu motora predali Estóncom. Tí zistili, že autobusu nič nie je a má len špecifický zvuk motora.

Timeless Buses

​Druhým kusom je model vyrobený v roku 1972, ktorý sa do Estónska dostal z Ruska. Estónci ho používali až do konca 80. rokov, kým ho nevyradili z prevádzky. Jeho rekonštrukcia sa podarila natoľko, že mu bola v Estónsku pridelená špeciálna čierna oldtimer ešpézetka.

Tretím Ikarusom je známa 255-ka, ktorá je už dnes považovaná za veterána. Pochádza z roku 1979 a podobne ako predošlé dva, aj ona prešla renováciou. Tá vyšla na jednotku. Poďte sa pozrieť.

Súvisiace články