Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Za obzorom rozprávkových Kapverd: Odhaľte tajomstvá života na týchto pestrých ostrovoch
Zdielať na
Life

Za obzorom rozprávkových Kapverd: Odhaľte tajomstvá života na týchto pestrých ostrovoch

Zdroj: Shutterstock

Mnohí z vás už to meno počuli, niektorí z vás už dokonca na Kapverdských ostrovoch boli. Ako sa tam teda žije?

Kapverdské ostrovy alebo portugalsky Cabo Verde boli Európanmi objavené necelých 50 rokov pred Amerikou - doplával na ne Portugalec Alvise Cadamosto. Súostrovie skladajúce sa z desiatich kúskov zeme pomenoval ale jeho krajan António Noli. Paradoxom je, že názov vychádza z francúzštiny a odkazuje na najzápadnejší výčnelok Afriky, dobre známy Zelený mys (Cap-Vert). Portugalcom slúžili Kapverdy ako zásobovacia stanica, neskôr na ostrove Santiago bujnel obchod s africkými otrokmi. Ak ešte na sklonku 19. storočia fungovali Kapverdy ako bod pre doplnenie zásob transatlantických lodí, existencia Suezského prieplavu ich význam úplne zničila.

Neveselý osud

Shutterstock

​​S ohľadom na tropické podnebie sa na ostrovoch pestovala cukrová trstina, ale ekonomika tam nikdy nekvitla. Už spomínané otrokárstvo a malé množstvo obživy podtrhli ešte tri hladomory počas necelých sto rokov na prelome 18. a 19. storočia. Stále išlo o kolóniu, ktorej status sa zmenil až v roku 1951. O 23 rokov neskôr prebehla v Portugalsku takzvaná Karafiátová revolúcia a výsledkom bolo vyhlásenie nezávislosti Kapverd na Portugalsku (5. júla 1975). Odliv obyvateľov s ohľadom na hospodársku krízu pokračuje aj naďalej - jedinou významnou devízou pre tamojšiu lokalitu je turistický ruch.

Hotely ako oázy

Najznámejšie dve turistické destinácie na Kapverdských ostrovoch sú bez debaty ostrovy Sal a Boa Vista. Záleží na povahe človeka, či chce mať viac pokoja alebo byť v tesnom kontakte s ďalšími turistami. Na Sale je oveľa viac hotelov, Boa Vista ponúka len štyri, takže tam môžete mať väčšie súkromie. Len pre zaujímavosť - tamojší obyvatelia v hotelovom komplexe majú okrem ubytovania a stravy plat okolo 250 až 300 eur a svoju prácu si veľmi vážia. Aj preto tam väčšinou nájdete usmievavý personál a stále sa opakujúce motto znejúce: No stress!

More a vietor

Shutterstock

​​Pokiaľ sa rozhodnete ísť práve sem, potom najskôr volíte preto, aby ste si poriadne oddýchli. Nejaké veľké cestovanie tam nepripadá v úvahu a prísne vzaté, veľa k videniu toho nie je. Asi najväčším lákadlom na Boa Vista je návšteva miestnej "metropoly" Sal Rei, prípadne výlet na najkrajšiu tamojšiu pláž Santa Monica, ale inak si tam do sýtosti užijete more - a pomerne silný vietor, ktorý na vás útočí všadeprítomným pieskom. Pokiaľ budete mať šťastie, tak v zátokách môžete vidieť vtákov loviacich drobné rybky alebo vykukujúce korytnačky - je to ale otázka veľkej náhody a pozornosti. Oveľa častejšie narazíte na miestne kraby putujúce po plážach - dajú sa bez väčšie nebezpečenstva aj vziať do ruky, ale pozor, vedia tiež riadne štípnuť! A čo vás možno prekvapí, to je počet vrabcov, ktorí vám budú veselo poskakovať doslova na dosah ruky.

Vyjednávajte - je to zvyk

Čomu určite neuniknete, to sú plážoví predajcovia s rozličným sortimentom suvenírov - medzi najčastejšími sú písmenkové náramky, ktoré predajcovia pred vami vyrobia doslova na mieru (t.j. s vašim vlastným menom), prívesky, ale tiež veľmi pekné taštičky pošité drevenými gombíkmi alebo figúrky Mama Afriky. Vyberať je z čoho a pokiaľ chcete, svoj predmet si nájdete, len sa nesmiete podvoliť hneď. Jednak je tam zvykom sa o cenu tak trochu naťahovať, jednak nei je vôbec nezdvorilé vyjednávať a pre vás to môže mať efekt, že nakoniec za cenu jedného náramku získate dva.

Len tá vzdialenosť

Jedinou relatívnou nevýhodou je pomerne dlhá cesta - Na Kapverdské ostrovy sa letí takmer sedem hodín, pokiaľ sa rozhodnete zakotviť na ostrove Sal, potom si pripočítajte ďalšiu polhodinku, kam lietadlo urobí z Boa Vista ešte dodatkový "skok".

Súvisiace články