Hlavne sa nestresovať! To je motto obyvateľov kanárskeho ostrova La Palma

O kanárskom ostrove La Palma internet tvrdí, že je verejnosti prakticky neznámy. Neverte tomu. Na ostrov s približne 85 tisícmi obyvateľmi príde každý rok až štyristotisíc turistov. Našťastie ich rozľahlé borovicové lesy, sopečné krátery a tiesňavy dokážu ľahko poschovávať.

Keď vznikol projekt na výstavbu piatich golfových ihrísk, hrozilo ostrovu veľké nebezpečenstvo infikovania vírusom masovej turistiky. Z projektu ale zišlo a hlavným príjmom do ostrovnej peňaženky tvoria z 80 percent aj naďalej banány. Je síce pravda, že sieťovníky pre ich pestovanie trochu špatia časti ostrova, ale vďaka banánom môže ostrov zostať svoj. Banány rastú do výšky okolo 400 metrov, až do 700 metrov je celoročne príjemná klíma na život a vyššie už kraľujú borovicové lesy a stále zelená vegetácia, občas efektne narušená sopečnými kužeľmi a lávovými poliami.

Zdroj: Profimedia

Čierne pláže zeleného ostrova

K poslednému sopečnému výbuchu na Kanárskych ostrovoch došlo na juhu ostrova, kde od 26. októbra do 18. novembra 1971 vytvorila sopka Teneguía kužeľ vysoký 439 metrov a láva stekajúca do mora pridala Španielskemu kráľovstvu 29 hektárov novej zeme. Pri neďalekej staršej sopke San Antonio stojí jedno zo sopešných infocentier, ďalšie otvorili v júni 2017 na lávovom splaze z výbuchu San Juana v roku 1949 pri Las Manchas. Areál San Antonio-Teneguía ohromuje marťansky surrealistickou krajinou, ktorá hrá všetkými odtieňmi čiernej, šedej, hrdzavej a červenej, a je pretkaný sieťou peších chodníkov, vrátane celoostrovného Ruta de los Volcanes.

Zdroj: Profimedia

​Nielen sopečná pôda, ale aj dostatok zrážok prinášaných severozápadnými vetrami od Atlantiku urobili z La Palmy najzelenší kanársky ostrov. Vďaka izolovanosti sa tamojšia flóra vyvíjala svojou svojráznou cestou a fotoaparát je preto pri návšteve ostrova nevyhnutný ako aj kvalitné trekové topánky a dopravný prostriedok.

Jediné, čo ostrovu zabránilo v získaní titulu turistický raj, je absencia zlatých pláží. Má ale svoje malé zaujímavé pláže z čierneho piesku a pri dvoch najlepších vyrástli malé letoviská Puerto Naos a Puerto de Tazacorte. Najpokojnejšia, ľahko prístupná pláž bez domov, zato s občerstvením, je El Charco neďaleko Puerto Naosu. Unikátne, prírodné, človekom len trochu upravené bazény v skalách vzniknuté výronom lávy do mora sa dajú obdivovať nad šálkou výborného espressa pri Charco Azule. Voda Atlantického oceánu ale len málokedy presiahne 20 stupňov.

Zdroj: CNC