Nie nadarmo sa Agadiru hovorí vstupná brána do severnej Afriky. Mesto omývané Atlantickým oceánom je vzdialené asi štyri hodiny letu z Viedne a oproti stredoeurópskej klíme ponúka nefalšovanú africkú exotiku.

Agadir nie je typické marocké mesto. V roku 1960 podľahlo ničivému zemetraseniu a bolo celé vybudované nanovo. Okrem pevnosti Kasbah, ktorá na mesto pozerá, tak v meste nenájdete žiadne historické domy. Viacero z nich sa tak síce tvári, ale sú vybudované modernými metódami. Má to jednu veľkú výhodu. Namiesto krivolakých uličiek tam objavíte moderné, široké a palmami lemované bulváre európskeho štýlu a rozsiahle luxusné hotelové komplexy.

Zdroj: Facebook

Medzi európskymi turistami je o letovisko veľký záujem. Počasie je totiž pre našincov príjemné celoročne.

Exotické trhovisko

Zdroj: Facebook

Najmä zrána, kedy je plný čerstvých úlovkov, stojí za návštevu rybí trh. Pre turistov zaujímavá je aj historicky verná rekonštrukcia pôvodnej Mediny, kde zoženiete výrobky tradičných remeselníkov i moderných umelcov, ale nájdete tam aj niekoľko reštaurácii. Na mestskom trhu Suq al-Had, ktorý je aj cenami určený skôr pre miestnych, sa dá pre zmenu zohnať naozaj všetko od špendlíkvoej hlavičky až po kredenc. Je tam bohatá ponúka ovocie i zeleniny, oblečenie, nábytku, riadu alebo dokonca zvierat.

Nekonečná pláž

Zdroj: Facebook

Mesto sa pýši viac než päť kilometrov širokou a perfektne upravenou plážou s dláždenou promenádou. Je to ideálne miesto nielen na kúpanie v oceáne a opaľovanie sa, ale aj pre milovníkov prechádzok či posedenie v nespočetných kaviarňach a baroch, ktoré ju obklopujú.

Surfovanie v Taghazoute

Zdroj: Facebook

​Hoci priamo v Agadire je oceán mierny a vlny odtieňuje zátoka, len pár kilometrov severne, v Taghazoute, sa žije surfovaním. Nájdete tam mnoho obchodov, barov a kaviarní plných mladých ľudí z celého sveta a vyshlásené surferské miesta, ako je Anchor Point, La Source alebo Panoramas. Konalo sa tam veľa pretekov so svetovou účasťou vrátane európskych juniorských majstrovstiev.

Crocopark

Zdroj: Facebook

Crocopark v Agadire je krokodília zoo spojená s botanickou záhradou. Na jednom mieste tak môžete vidieť vyše 300 krokodílov nílskych, ale aj päť tematických oddielov botanickej záhrady a prejsť sa od tropického pralesa cez mokrade plné lekien a papyrusu až do vyprahnutej kaktusovej púšte, ktorá je tohtoročnou novinkou.

Rajské údolie

Zdroj: Facebook

​​Asi 35 kilometrov severne od Agadiru leží Rajské údolie. Skalnatá tiesňava s vodnými okami, v ktorých sa môžete kúpať. A dobrodružnejšie povahy tam dokonca skáču do vody zo skaly. Výlet ale nie je pre každého. V turisticky rušných mesiacoch tam môže byť hlava na hlave.

Legzira

Zdroj: Facebook

Asi 150 kilometrov od Agadiru nájdete jedny z najkrajších pláží sveta. Pláže pod obrovskými červenými skalami pri Sidi Ifni a Legziry hrali v mnohých filmoch a učarujú doslova každému. Pre turistov sú ale prístupné len počas odlivu.

Ak by sme sa mohli teraz niekam premiestniť, bolo by to Santorini

Či už je to západ alebo východ slnka, prípadne iný úsek dňa, Santorini je stále rovnako nádherné.

Zdroj: CNC