Wilhelmshöhe je podivuhodný horský park pri meste Kassel v Nemecku. Jeho stavba trvala asi 150 rokov a dnes je zapísaná na zoznam svetových pamiatok UNESCO.

Niet sa čomu diviť, pretože ide o najväčší horský park na svete, navyše s vodopádom v dĺžke takmer celého svahu, ktorého celková rozloha je asi 560 hektárov. Nachádza sa tam Herkulov monument, anglická záhrada, hrad, palác, umelé ruiny, skleník a v neposlednom rade mnoho vodopádov. Rozhodne ide o jednu z najzaujímavejších nemeckých pamiatok a to nielen z prírodného, ale aj historického hľadiska.

Cirkevno-lovecký začiatok Wilhelmshöhe

Aj keď zrovna nie je vodopád v prevádzke, vyzerajú jeho kaskády úchvatne. Aj keď zrovna nie je vodopád v prevádzke, vyzerajú jeho kaskády úchvatne. Zdroj: Wikipedia/Wilhelmshöhe

V roku 1143 sa na úpätí hory, tam kde dnes stojí palác, nachádzal kláštor Weißenstein. Kláštor ale bol v priebehu protestantskej reformácie rozpustený. To využil landgróf Filip I. z Hesse, ktorý začal opustené budovy používať ako svoju lovecké chaty, pretože sa nachádzali blízko priľahlých lesov. Objekt bol ale z väčšej časti prestavaný do podoby paláca jeho nasledovníkom Maricom z Hesse-Kasselu, v rokoch 1606-1610.

Horský park vo veľkom štýle

Umelo postavený stredoveký hrad Löwenburg, ktorý by stál za návštevu aj keby sa v areáli nič iné nenachádzalo. Umelo postavený stredoveký hrad Löwenburg, ktorý by stál za návštevu aj keby sa v areáli nič iné nenachádzalo. Zdroj: Wikipedia/Wilhelmshöhe

Zámocký park v klasickom barokovom talianskom štýle začal vznikať za vlády landgrófa Karla I. z Hesse-Kasselu. Na pomoc si pozval talianskeho architekta Giovanniho Francesca Guerniera, ktorý už v roku 1701 začal s výstavbou Herkulovho monumentu na vrchole hory a kaskádových vodopádov pod ním. Než ale bol park dostavaný, vystriedalo sa na pozícii landgrófov ešte niekoľko šľachticov, a zrazu už pôvodne zamýšľaný francúzsky štýl (geometricky ostrihané stromčeky) neboli zrovna in.

V roku 1785 sa tak za vlády landgrófa Wilhelma park začal pretvárať do anglického štýlu (voľne rastúce stromy). Primárne z toho dôvodu, že Wilhelm sa rozhodol znateľne rozšíriť existujúci park a strihať také množstvo stromov by zabralo extrémne množstvo času. V nasledujúcom roku jeho architekt navrhol novú podobu paláca, tak ako ho poznáme dnes.

Zmysel pre detail

Umelý vodopád v areáli Wilhelmshöhe. Umelý vodopád v areáli Wilhelmshöhe. Zdroj: Wikipedia/Wilhelmshöhe

V rámci mohutných vylepšení celého areálu vzniklo mnoho menších stavieb, ktoré dokonale dotvárajú atmosféru celého parku. Napríklad tam boli vybudované romantické umelé ruiny, z ktorých najznámejší je pravdepodobne pseudostredoveký hrad Löwenburg. Podobne novo postavené hrady a umelé zrúcaniny boli v baroku medzi šľachtou veľmi populárne, pretože im to pripadalo nesmierne romantické. Tento je ale jedným z najväčších svojho druhu. Okrem neho tam vznikol aj rímsky aquadukt, jazierko s fontánou, diablov most s diablovým jazierkom a umelým vodopádom.

>

Holanďania dobre vedia, prečo sa starajú o tieto stavby

Niektoré na svojich miestach stoja od roku 1700.

Zdroj: CNC