Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Ohnivá Sicília: Odhaľte ostrov plný záhad a vášne
Zdielať na
Life

Ohnivá Sicília: Odhaľte ostrov plný záhad a vášne

Zdroj: Shutterstock

Keď sa povie Sicília, každému sa asi vybavia filmy o neľútostných mafiánoch. Ostrov slnka toho ale ponúka oveľa viac. Sicília je plná dychberúcich pamiatok, úžasných pláží i kulinárskych delikates. Ostrov, kde sa teplé farby všadeprítomných citrónovníkových a pomarančovníkových hájov prelínajú s tyrkysovou farbou mora. Sicília si vás jednoducho podmaní.

Sicília je najväčším ostrovom Talianska, ktorý od pevniny delí Messinská úžina. Aj keď plavba cez ňu trvá necelú polhodinu, je rozdiel medzi Sicíliou a zvyškom Talianska zrejmý. Hovorí sa, že Sicília je Európa, Ázia i Afrika premiešaná do jednej nádhernej krajiny, ktorej príťažlivosi len málokto odolá. Príroda sa tu ukazuje v podobe vysokých hôr, dravých riek či vulkánov vrátane najväčšej činnej európskej sopky Etny. Na dovolenku, na ktorej sa chcete celý čas len kúpať a vylihovať na pláži, je Sicílie skoro až škoda.

Nádherné pamiatky

Čarovná krajina, kde Archimedes vyučoval a svätý Pavol kázal. Krajina, ktorá bola gréckou kolóniou, rímskou provinciou, arabským emirátom a normandským kráľovstvom, vás okúzli hneď pri prvej návšteve. Je to ostrov, ktorý má najväčší počet historických pamiatok na svete zaradených do zoznamu Svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

Pokiaľ vás fascinuje história, zamierte na juhozápadné pobrežie. Aspoň pol dňa zostaňte v Agrigente, teda v južnej časti tohto mesta, kde sa nachádza Údolie chrámov (Valle dei Templi), plné antických pamiatok. Choďte hore smerom k Heraklovmu chrámu (za vstup dáte asi štyri eurá) a vychutnajte si pohľad do údolia.

Wikipedia/Agrigento

Po stopách Archimeda sa môžete vydať do pokojného mestečka Syrakusy, kde sa fyzik narodil. Práve tam pri kúpeli vo vani údajne objavil zákon, ktorý nás trápil na hodinách fyziky.

Palermo

Kto nebol v Palerme, nepoznal Sicíliu. Mesto známe hlavne ako ústredné sídlo mafie je nezabudnuteľný zážitok. Jeho uličky žiaria farbami a vzduchom sa nesú rozmanité vône. V miliónovom meste je ruch a nepokoj, miešajú sa tam rôzne kultúry a miestami si tam budete pripadať ako mimo Európy. Staré centrum vás oúzli rovnako ako obrovská katedrála.

Za čias vlády Normanov bolo Palermo jedným z najkrajších miest Európy, teraz sa ale pripravet skôr na schátralé budovy a postranné uličky plné odpadkov. Mesto má ale unikátnu atmosféru a nepreberné množstvo pamiatok. Medzi ne patrí napríklad monumentálna palermská katedrála z 12. storočia s hrobkami sicílskych kráľov a vládcov, bohato zdobená kaplnka Cappella Palatina či renesančná fontána Fontana Pretoria.

Wikipedia/Palermo

Nie všetky skvosty ale nájdete nad zemou. Katakomby pod kapucínskym kláštorom v Palerme, to nie sú len temné chodby, ale predovšetkým miesto posledného odpočinku 2000 novodobých múmií. Najznámejšie z nich je dvojročná Rosalia, ktorá v decembri 1920 podľahla plúcnej infekcie. Dievčatko si dodnes zachovalo svoju podobu. Je to ako by stále len spala a mala sa čo nevidieť prebudiť. Strašidelné, ale absolútne ojedinelé.

Ak chcete uniknúť dennému dopravného chaosu, ubytujte sa v Cefalú - rybárskom mestečku východne od Palerma - pod obrovskou vápencovou skalou v zálive s nekonečnými pieskovými plážami.

Kúpanie

Najväčší ostrov Talianska, ale aj celého Stredomoria je právom nazývaný "ostrovom Slnka" vďaka svojmu subtropickému podnebiu, horúcim letným mesiacom a miernej klíme počas zimného obdobie. Kúzelný ostrov omývajú tri moria: Stredozemné na juhozápade, Tyrhénske na severe a Jónske na východe. Na dovolenku sem jazdia turisti počas celého roka.

Wikipedia/San Vito Lo Capo

Na relax poslúžia dlhé kilometre pláží s priezračným morom. Na Sicílii nájdete pláže kamenisté, ale aj také, ktoré vám budú pripomínať Karibik. K tým najkrajším patrí San Vito Lo Capo, Isolla Bella, Scala del Turchi a Cala Rossa.

Etna

Na magickú krajinu dohliada z úctyhodnej výšky 3350 metrov sopečný gigant - Etna, jedna z najaktívnejších sopiek na svete. Nachádza sa blízko druhého najväčšieho sicílskeho mesta Catanie a vznikla po mnohých podmorských erupciách pred pol miliónom rokov.

Etna je síce nebezpečná, ale zároveň aj úchvatná. Zhruba do 2/3 výšky sa na ňu dostanete lanovkou a autobusom či peši. Hore ku kráteru ale môžete ísť len so sprievodcom. Pokiaľ vám bude počasie priať, naskytne sa vám zo sopky naozaj nezabudnuteľný výhľad.

Súvisiace články