Lány stále rozkvitnutých kvetín, miesta plné chuti a možností, ktoré dovoľujú sa denne zasnívať - aj to je Madeira. Raj, kde jar trvá celý rok a nikto sa nikam neponáhľa. Len si to skúste predstaviť - miesto, kde stačí urobiť pár desiatok krokov a z preslávenej pláže sa premiestnite do zahmlených kopcov plných prudkých zrázov a divokej zelene.

Miesto, kde ľudia majú čas sa zastaviť, vzájomne sa usmievať a príjemne sa porozprávať. A tiež miesto, ktoré je celý rok žiarivé a plné farieb ako paleta šialeného maliara. Máte letmú predstavu, čo ponúka Madeira.

1. Klenot oceánu

Zdroj: Facebook

Doslova brošňa na večerných šatách Atlantického oceánu, rodinný poklad Portugalska, to je Madeira. Ostrov, ktorý dva roky po sebe a celkovo štvrtýkrát od svojej prvej účasti získal v hodnotení World Travel Awards, čo je ocenenie porovnateľné s filmovými Oscarmi, cenu kategórie najlepšia európska ostrovná turistická destinácia. Madeire sa hovorí "ostrov večnej jari" a skutočne nejde len o reklamný slogan. Madeira kvitne v každom ročnom období, takže či už teraz plánujete letnú alebo zimnú dovolenku, nemali by ste Madeiru prehliadnuť.

2. 800 kilometrov potešenia

Zdroj: Facebook

Madeira ponúka na rozlohe zhruba 800 kilometrov štvorcových nespočetné aktivity a zážitky. Jej kúzlo spočíva aj v tom, že je ako miesto dovolenky vhodná pre mladých dobrodruhov, rodiny s deťmi, samotárov i seniorov. V dosahu je krajina plná slnka a nádhernej prírody. Pritom hlavné mesto Funchal, založené okolo roku 1421, je moderným mestom, na ktoré sme v Európe zvyknutí. Jeho výhodou pre turistov je udržiavanie tradícií a hlavne krátka vzdialenosť za dobrodružstvami i výletmi. Funchal, ktorého názov pochádza z portugalského výrazy pre fenikel, teda funcho, ponúka príjemné kaviarne, reštaurácie, romantické zákutia a napríklad aj slávny trh.

3. Ovocie priamo z raja

Zdroj: Facebook

Chcete koše plné exotického ovocia, skutočne čerstvé a chutné ryby či snáď nepreberné množstvo kvetín, ktoré si odnesiete domov? Trh vo Funchale je pre chuťové kanáliky návštevníka tým, čím červená pre býka. Jedine tu môžete ochutnať napríklad madeirské banány, ktorých vývoz mimo ostrova zakázala Európska únia, pretože sú mimo normy - kratšie a sladšie ako juhoamerické. Ďalej tiež napríklad ovocie podobné "dračiemu vajcu", teda cherimoya. Smotanovo sfarbená dužina chutí pripomína maslový, vanilkový či ľahko banánový dezert. Pochutnáte si aj na plodoch monstery, ktorú ako nájdeme aj v našich domácnostiach. Jej šiškovité plody pripomínajú dlhý nezrelý ananás a chutia ako jeho kombinácia s banánom a vanilkou. Samozrejmosťou sú čerstvé marakuje, avokáda, mangá a ďalšie aj menej známe druhy.

4. Monštrum na večeru

Zdroj: Facebook

Keď sme už pri tom jedle... Samozrejme, si na Madeire môžete dať skvelý steak alebo slávne špeciality z portugalského čierneho prasaťa. Ak ale chcete niečo nové, skúste rybu menom espada (meč). Táto tajuplná ryba vyzerá ako prehistorické monštrum, ale jej mäso je jemné, chutné a takmer bez kostí. Táto dravá ryba žije v hĺbke až 1700 metrov pod hladinou oceánu. Madeirskí rybári špecializovaní na jej lov ju chytajú hlavne v okolí Câmara de Lobos. Ochutnať ju môžete vyprážanú, grilovanú, v polievke a na mnoho ďalších spôsobov, vždy ale chutí znamenite. Určite ju ochutnajte vypraženú s banánom a syrom.

5. Na pláži i do hôr

Zdroj: Facebook

Keď sa poriadne najete, je čas na odpočinok. Na vás je, či sa pritom chcete hýbať alebo skutočne relaxovať. Sme na ostrove, teda pláží pieskových i kamenistých je dostatok. Turisti môžu navštíviť dedinky, ktoré vyzerajú ako by ich tu zabudli filmári - skromné a malebné, napríklad ako São Vicente na severnom pobreží, ktorému dominuje malá kaplnka postavená vnútri čadičovej skaly. Na opačnej južnej strane zase nájdete obec Câmara de Lobos, ktorá turistom ponúka okrem iného krásny výhľad na pobrežie z vyhliadky s presklenenou podlahou.

6. Keď chcete ešte viac

Zdroj: Facebook

Pokiaľ sú vám málo prechádzky, história a gurmánske pôžitky, stačí povedať. Hoci je život na Madeire predovšetkým pokojný, pre turistov prahnúcich po dobrodružstve to platiť nemusí. Vydať sa môžete napríklad do výšok k vrcholom kopcov a začiatku levád, umelých vodných kanálov slúžiacich primárne na zavlažovanie. Z horúcej pláže ste tak behom okamihu v prostredí pripomínajúcom brazílsku džungľu, ale bez nebezpečných tvorov a hmyzov. V ponuke ďalších aktivít nechýba pozorovanie delfínov, veľkých korytnačiek a dokonca veľrýb z lodí, možnosť vidieť Madeiru zo vzduchu na paraglidingovom krídle alebo naopak preskúmať vraky a ryby v oceáne ako potápač. Vodné športy a cyklistika sú úplnou samozrejmosťou.

Zdroj: CNC