Kempovanie v luxuse: Zabudnite na stany, nový trend pobytov v prírode dorazil aj k nám

Ak ste pred dvadsiatimi rokmi išli kempovať, znamenalo to dve veci: mali ste hlboko do vačku, alebo ste milovali prírodu a v žilách vám kolovala skautská krv.

Nomádi 21. storočia majú úplne inú náturu. Už nechcú stavať stany, opekať si v ohnisku z pozbieraných konárov v lese, umývať sa v ľadovom potoku, alebo mrznúť po večeroch. Chcú si užívať rovnaký komfort ako v hoteli.

Zdroj: Shutterstock

​Dopyt sa viac-menej vždy stretáva s ponukou a to nie je výnimka ani pri kempingu. V posledných rokoch sotva nájdete zaujímavejší hashtag ako #glamping, čiže luxusné kempovanie. Len na Instagrame sa nachádza takmer miliónová zbierka.

Zdroj: Shuttertstock

​O čom je glamour camping, čiže glamping?

Je to pohodlný životný štýl v lone prírody uspokojujúci všetky potreby, z ktorého spoločnosť na Instagrame urobila obrovský hype.

Pri kempovaní v koženom kresle môžete mať hotelový štandard, pričom ste v blízkosti viac-menej nedotknutej prírody.

Zdroj: Unsplash

​Popularita glampingu, samozrejme, nerastie len kvôli dobre vyzerajúcim fotografiám, ale aj jeho atmosfére, čaru a rozmanitosti – takmer neexistujú dva rovnaké glampingy, potenciálny záujemca má dokonca na výber, kde, kedy a o aký druh ubytovania má záujem (londýnska cestovná kancelária venujúca sa glampingu aktuálne ponúka 751 074 508 800 rôznych hedonistických možností na kempovanie).   

Zdroj: Shuttertstock

​Ceny sa menia v závislosti od miery komfortu: od školského autobusu prestavaného na luxusný karavan, po high-end jurtu, máte obrovskú škálu možností a za jednu noc môžete zaplatiť aj viac ako v hoteli The Ritz-Carlton. Jedno ale majú spoločné, na rozdiel od kempingu máte k dispozícii pohodlnú kúpeľňu, obrovskú manželskú posteľ, prípadne obsluhu.

Pozrite si galériu

​Samozrejme, existujú vo svete krajné prípady, ktoré skôr súvisia s extrémami ako relaxom v prírode. Stačí spomenúť najdrsnejší glampingový “apartmán” hotela Null Stern v švajčiarskych Alpách.

Null Stern Hotel Null Stern Hotel Zdroj: Claudio Baeggli

​Glamping teda nemá v úmysle konkurovať kempingu. Esencia oboch je rovnaká: ide v nich o oddych, výzvy a romantické strádanie domova.

Hoďte všetko za hlavu a vyberte sa s karavanom do sveta

Máte tu toho plné zuby? Niet na čo čakať, naštartujme a poďme!

Zdroj: Instagram