Nikdy nespiaci New York: 11 najlepších pamiatok a miest, ktoré musíte navštíviť

Socha slobody, Central Park, Empire State Building, Times Square a množstvo múzeí a ďalších pamiatok. Svetová metropola New York ponúka toľko zaujímavých miest, že nebudete vedieť, čo navštíviť ako prvé. Snáď vám pomôže nasledujúci zoznam 11 najzaujímavejších a najúchvatnejších miest Veľkého jablka.

1. Central Park

3. Central Park - ukázalo sa, možno trochu prekvapivo, že zo všetkých miest v New Yorku je najčastejšie pridávaným miesto Central park. Kto by sa nechcel pochváliť, že sa nachádza v samom srdci Big Applu? 3. Central Park - ukázalo sa, možno trochu prekvapivo, že zo všetkých miest v New Yorku je najčastejšie pridávaným miesto Central park. Kto by sa nechcel pochváliť, že sa nachádza v samom srdci Big Applu? Zdroj: Instagram

​Úžasne zelený Central park patrí k New Yorku ako obloha k slnku a jednou z najväčších atrakcií. Newyorčania tam lezú po skalách, behajú, plávajú, korčuľujú, piknikujú, púšťajú drakov, jazdia na loďkách po jazierku alebo si proste čítajú knihu. Chodia tam aj na koncerty a nakrúcajú sa v ňom aj filmy. V blízkosti parku sú "prestížne adresy", kde žije mnoho známych osobností. A tiež jeho história je úctyhodná, tento rok od jeho založenia uplynulo rovných 160 rokov.

Park má rozlohu 3,41 kilometrov štvorocvých a prechodiť 93 kilometrov jeho cestičiek by trvalo pekne dlho. Všetky jazierka spolu dávajú 60 hektárov vodnej plochy. Blahobytných 341 hektárov zelene parku dominuje životu medzi 59. a 110. ulicou Manhattanu a je jedným zo vzácnych pozostatkov toho, čím bol "ostrov s mnohými pahorkami" Manhattan predtým, než sa dostal so rúk civilizácie.

Tip: Pri návšteve Central parku sa pokochajte aj výhľadom na luxusný hotel Plaza, obzvlášť pekný pohľad je naň v noci, kedy je nasvietený.

2. Times Square

Zdroj: Wikipedia/Times Square

​Keď bolo námestie Times Square v 70. rokoch minulého storočia centrom zločinu, drog a prostitúcie, málokto si dokázal predstaviť, že o štvrťstoročie neskôr sa stane obľúbeným miestom nákupov a stretávok, ale aj vyhľadávaným divadelným, mediálnym a bankovým centrom.

Križovatka sveta, ako Times Square prezývajú, je v noci osvietená desiatkami žiarivých reklám, ktoré jej prepožičiavajú jej charakteristický vzhľad. Každý deň tam mieria davy turistov a konajú sa tam rôzne akcie, vrátane osláv nového roka.

3. Americké prírodovedné múzeum

Zdroj: Wikipedia/Americké prírodovedné múzeum

​Pokiaľ máte radi vesmír a prírodu, určite choďte do Amerického prírodovedného múzea, ktoré sa nachádza pri Central Parku. Múzeum hostí zbierku viac než 33 miliónov druhov zvierat, vtákov, hmyzu, rastlín a dinosaurov z celého sveta a je známe mimoriadnosťou svojich exponátov, ku ktorým patrí napríklad model vráskavca obrovského či Tyrannosaura rexa.

Od minulého roka je novým lákadlom Amerického prírodvedného múzea kostra nedávno objaveného Titanosaura, ktorá je tak objemná, že sa nevojde do jednej sály, takže hlava s krkom je vysunutá až na chodbu.

4. Národný pamätník a múzeum 11. septembra

Zdroj: Wikipedia/National September 11 Memorial &amp

​Teroristické útoky z 11. septembra 2001 nenávratne zmenili svet. Tomuto čiernemu dňu histórie je zasvätený Národný pamätník a múzeum 11. septembra, ktorý sa nachádza na mieste, kde pôvodne stáli budovy Svetového obchodného centra (prezývané tiež Dvojičky). Pomník má podobu dvoch veľkých nádrží kopírujúcich základy "Dvojčiat". Po ich asi deväť metrov vysokých stenách steká voda do štvorcového otvoru na dne. Okraje nádrží lemujú bronzové dosky, do ktorých sú vyryté mená obetí útokov ako z New Yorku, tak z Pentagonu. Budova múzea venovaného útokom stojí medzi týmito nádržami.

5. Manhattan z vtáčej perspektívy

Zdroj: Profimedia

​Pohľad na Manhattan z jedného z miestnych ikonických mrakodrapov je snáď povinnosťou každého turistu. Veľa ich pre to mieri na Empire State Building, lepšiu panorámu ale získate z iných dvoch vyhliadok, konkrétne na Top of the Rock a One World. Je potrebné si uvedomiť, že z Empire State Building totiž neuvidíte jednu z najväčších dominánt New Yorku, a to samotný Empire State Building. Pokiaľ nejdete v lete, nerezervujte si vstupenky príliš dlho vopred, aby vás nezaskočilo zlé počasie.

6. Interpid Sea, Air&Space Museum

Zdroj: Wikipedia/Interpid Sea, Air&amp

​Stíhačky, vrtuľníky, lietadlo Concorde, ponorka USS Growler i kozmický raketoplán Enterprise - to všetko môžete vidieť na jednom mieste v New Yorku. Pokiaľ ste teda fanúšikom techniky, určite navštívte Námorné, letecké a vesmírne múzeum na zaparkovanej vyradenej lietadlovej lodi Interpid. Múzeum nájdete na Manhattane na rieke Hudson (New Yorkom a New Jersey).

Loď USS Interpid sa počas druhej svetovej vojny zapojila do bojov v Tichomorí. Prežila päť útokov japonských samovražedných strojov. Americké námorníctvo ju nasadilo aj počas kórejskej a vietnamskej vojny. 270 metrov dlhé plavidlo využíval aj americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) na začiatku programu pilotovaných letov do kozmu pre rekonvalescenciu astronautov, ktorí sa vrátili z vesmíru. Posledných 35 rokov loď kotvila v západnej časti Manhattanu a slúžila ako plávajúce múzeum.

7. Chinatown a Little Italy

Zdroj: Reprofoto/Goldstar

​Mestá v meste, tak sa označujú dve susediace štvrte na Manhattane - Chinatown (Čínske mesto) a Little Italy (Malé Taliansko). Pri ich návšteve si totiž vôbec nepripadáte, ako by ste boli v Amerike. Obzvlášť pri návšteve Chinatownu, kde žije v izolácii asi stotisíc Číňanov, si pomaly nevystačíte s angličtinou. Zato tam ale zoženiete všetko, čo je pre ázijskú krajinu typické.

Tip: Za lacnými suvenírmi vyrazte do ulice Mott Street, cenu tam zjednáte aj na polovicu.

8. Brooklynský most

Zdroj: Wikipedia/Brooklyn Bridge

​Brooklynský most (Brooklyn Bridge) je jeden z najstarších visutých mostov v Spojených štátoch amerických. Most je dlhý 486,3 metra a vedie cez rieku East River, pričom spája dve časti new Yorku - Manhattan a Brooklyn. Ikonický most je vyhľadávaným miestom turistov a ponúka sa z neho prekrásny pohľad na Manhattan. Najkrajší pohľad na most sa vám naskytne z okolitých brooklynských parkov, obľúbeným miestom na fotografovanie aj aj ulica Washington Street.

9. Chrysler Building

Zdroj: Wikipedia/Chrysler Building

Chrysler Building patrí medzi jeden z najväčších symbolov New Yorku. Mrakodrap dosahujúci výšky 318 metrov bol po dokončení v roku 1930 celých 11 mesiacov najvyššou budvou sveta. Potom ho predbehol Empire State Building. Dnes je piatym najvyšším mrakodrapom v New Yorku.

Tip: Pri návšteve Chrysler Building zavítajte aj na neďalekú stanicu Grand Central Terminal, ktoré je so svojimi 44 nástupištiami najväčšia na svete. Stanica sa navyše stala kulisou v desiatkach filmov. V úchvatnej Hlavnej hale (Main Concourse) zdvihnete hlavu a pozrite sa na strop znázorňujúci nebo a znamenie zverokruhu.

10. Flatiron Building

Zdroj: Wikipedia/Flatiron Building

​Flatiron Building (slovensky žehlička) patrí tiež medzi dominanty New Yorku. Trojuholníkovu budovu ležiacu na roku 23. ulice, Fifth Avenue a Broadway dostavali v roku 1902 a vtedy so svojimi 87 metrami patrila k najvyšším budovám v meste, dokonca je označovaná za jeden z prvých mrakodrapov. Netypický tvar budovy láka davy turistov a kto sa so "žehličkou" neodfotí, ako by v New Yorku ani nebol.

11. Socha slobody

Zdroj: Isifa

​Monumentálne dielo sochára Frédérika Augusta Bartholdiho, na ktorom jeho tvorca pracoval viac ako 21 rokov, patrí dnes k vôbec najznámejším svetovým sochám aj k najnavštevovanejším turistickým atrakciám v USA. Vyše 46 metrov vysoká postava ženy s lúčovitou čelenkou a pochodňou celé desaťročia patrí k najznámejším symbolom Spojených štátov. V prvých rokoch sa pre ňu našlo aj celkom praktické využitie. Pochodeň sochy, umiestnenej na ostrovčeku pri vjazde do newyorského prístavu na podstavci vysokom 47 metrov, slúžila ako maják.

Tip: Najlepší pohľad na sochu (aj spodný Manhattan) si užijete z pravidelného prevozu Staten Island Ferry, ktorý sa plaví medzi Manhattanom a Staten Islandom. Prevoz je navyše zadarmo. Podľa typu lodi sa po nástupe na palubu vydajte buď na vyhliadkovú terasu na prvom poschodí, či na vyhliadkovú terasu na najvyššom poschodí na pravoboku.
Zdroj: CNC