Stromy japonskej čerešne sakura sú nepochybne dôležitým symbolom krajiny vychádzajúceho slnka. Zakvitnuté stromy a kvety sakury sú prítomné v kultúre a aj na 100-yenovej minci, pričom na jar sa po celej krajine pravidelne konajú festivaly "hanami". Poďte si ich spolu s nami pozrieť.

Hana 花 je japonský symbol pre kvet a mi 見 je symbolom pre sloveso vidieť. Obdivovanie kvitnúcich stromov je v Japonsku dlhodobou tradíciou, ktorá v posledných rokoch začala lákať turistov z celého sveta.

Jeden z najznámejších festivalov kvitnúcich sakúr prebieha každoročne od približne polovice februára do asi polovice marca v mestečku Kawazu na južnom cípe polostrova Izu. Asi osemtisíc kvitnúcich stromov láka podľa oficiálnych čísel mestečka približne dva milióny návštevníkov, ktorí si často odskočia do hornatej časti krajiny posiatej kúpeľmi (onsen) z rušného Tokia, Yokohamy či Kawasaki. Stačí naskočiť na expres Odoriko (pomenovaný po jednej z postáv novely Tanečnica z Izu od autora Yasunari Kawabata, ktorý ako prvý Japonec získal Nobelovú cenu za literatúru) na vlakovej stanici Tokio a za 150 minút sa presuniete do úplne iného sveta.

Kvety Kawazu sakura sú ružovejšie ako tie, ktoré kvitnú v Tokiu a inde v Japonsku. Kvety Kawazu sakura sú ružovejšie ako tie, ktoré kvitnú v Tokiu a inde v Japonsku. Zdroj: Stano Sokolský

​Kawazu a jeho sakury sú známe ešte jednou zvláštnou charakteristikou - kvitnú totiž asi o mesiac skôr, ako iné druhy tohto stromu, návštevníci môžu preto osláviť jar a jej náladu v predstihu ešte predtým, ako sa podobné festivaly rozbehnú v Tokiu a jeho okolí. Stánky so sladkosťami, japonskými festivalovými pochúťkami a s alkoholom sú samozrejmosťou aj v Kawazu, mestečko a jeho okolie sa hrdia aj svojimi farmami s koreňom wasabi, ktorý je obdobou slovenského chrenu. Jedlá spojené s wasabi sú taktiež predávané a, samozrejme, aj odporúčané.

S návštevou Kawazu sú spojené aj iné turistické aktivity, celý polostrov Izu je posiaty kúpeľmi a aj prírodnými zázrakmi. Kawazu Nanadaru je séria siedmych vodopádov, ktoré sa nachádzajú v severnej časti mestečka a na ich návštevu je potrebné buď naskočiť na autobus (Tokai Bus), alebo využiť vlastnú dopravu. Vodopády stoja za to, niektoré z nich si svoj štatút užívajú iba s istou dávkou fantázie, no aj napriek tomu je ich návšteva doslova nutná.

Pozrite si galériu