Najlepšia vyhliadka v New Yorku? Z Top of the Rock budete mať Manhattan na dlani

Každý, kto zavíta do New Yorku, premýšľa, ako sa naň pozrieť z vtáčej perspektívy. Možností je hneď niekoľko a každá má niečo do seba.

1. Top of the Rock

Zdroj: Profimedia

​Top of the Rock je názov vyhliadky nachádzajúcej sa na úplnom vrchole, na 70. poschodí mrakodrapu 30 Rockefeller PLaza. Ten sa nachádza v Rockefellerovom centre v strede Manhattanu. Vzhľadom na to, že Rockefellerovo centrum je také mesto v meste, hľadanie vstupu môže byť trochu problematické. Mrakodrap sa týči nad legendárnym klziskom, ktoré poznáte z mnohých filmov. Pokiaľ vstupenku už máte, zamierte k bočnému vchodu na 50. ulici, pokiaľ nie, je lepšie vojsť bočným vchodom na 49. ulici. Predaj vstupeniek nájdete o poschodie nižšie.

Z uvedených troch možností vyhliadok je síce najnižšie, výhľad na New York tým ale rozhodne nijako netrpí a podľa mnohých ľudí ide o úplne najlepšiu vyhliadku v meste. Z Top of the Rock uvidíte ako na dlani Central Park, finančné centrum i Empire State Building. Vyhliadky sú otvorené, tá úplne najvyššia je navyše bez skla i mreží, takže ideálna na fotenie. K dispozícii za malý poplatok sú aj ďalekohľady. Pokiaľ chcete vidieť New York vo dne i v noci, je možné si platiť 15 dolárov a ísť na vyhliadku dvakrát v jeden deň. Pokiaš by ste chceli vidieť západ slnka, vyrazte s dostatočným predstihom pre rady a bezpečnostné prehliadky.

Vyhliadku je možné navštíviť v rámci kariet CityPass i New York Pass. Vstupenky si môžete rezervovať na presnú hodinu vopred cez internet. V prípade zlého počasia peniaze späť nedostanete, ale je možné si vybrať iný termín a vstupenku zmeniť.

Základné informácie:

Vyhliadka je otvorená každý deň od ôsmej do polnoci.
Východ slnka: nie, západ slnka: áno.
Vstupné: dospelí - 34 dolárov, deti 6-12 rokov - 28 dolárov, seniori od 65 rokov - 32 dolárov. Vyhliadku môžete navštíviť aj s kartou CityPass či New York Pass.
Stanica metra: 47th-50th Streets-Rockefeller Center (linky B, D, F, M).

2. One World Trade Center

Zdroj: Time Out

Mrakodrap One World Trade Center sa týči nad New Yorkom v bezprostrednej blízkosti miesta, kde kedysi stáli dve veže Svetového obchodného centra zničené teroristickým útokom z 11. septembra 2001. Jeho stavba trvala osem rokov a prišla na 3,8 miliardy dolárov. S 541 metrami je mrakodrap teraz najvyššou stavbou v Spojených štátoch.

Na vrchole One World Trade Center sa vo výške takmer 400 metrov nachádza zasklenená vyhliadková plošina, odkiaľ sa dá kochať panoramatickým pohľadom na veľkomesto takmer so všetkými jeho slávnymi dominantami. Ako na dlani sa pred návštevníkmi otvorí pohľad na najznámejšie dominanty: Sochu slobody, budovu OSN, Brooklynský most, námestie Times Square, Wall Street či mrakodrap Empire State Building. Z newyorských symbolov odtiaľ neuvidíte snáď len Central Park. Ak je počasie priaznivé, dá sa vidieť až do vzdialenosti 80 kilometrov.

Na vyhliadku na 102. poschodí (vo výške 382 metrov) sa turisti dostaný jedným z piatich vysokorýchlostných výťahov počas menej ako minúty. "Je to najrýchlejší výťah na západnej pologuli. Zdolá 380 metrov za 47 sekúnd," pýši sa Dave Kershner z návštevníckeho centra.

Základné informácie:

Vyhliadka je otvorená každý deň od deviatej do ôsmej večera. Posledný vstup 45 minút pred koncom otváracej doby.
Východ slnka: nie, západ slnka áno.
Vstupné: dospelí - 34 dolárov, deti 6-12 rokvo - 28 dolárov, seniori od 65 rokov - 32 dolárov. Vyhliadka One World Observatory nie je zahrnutá v ponuke kariet CityPass či New York Pass.
Stanica metra: Fulton Street (linky B, D, F, M, N, Q, R, W).

3. Empire State Building

Zdroj: Profimedia

​Jeden z hlavných symbolov New Yorku, mrakodrap Empire State Building otvorili v roku 1931 v čase Veľkej hospodárskej krízy. Je vysoký 381 metrov (s anténou dokonca 443,2 metrov) a má 102 poschodí. O titul najvyššej budovy sveta ho v roku 1972 pripravili dve veže newyorského Svetového obchodného centra, ktoré ale zničil teroristický útok v septembri 2001.

Tento mrakodrap ponúka panoramatické pohľady na New York z vyhliadkových poschodí 86. (otvorená vyhliadka) a 102. (zasklenená vyhliadka). K dispozícii za malý poplatok sú aj ďalekohľady. Za jasného dňa môžu návštevníci dovidieť až do piatich štátov - New York, New Jersey, Pensylvánia, Connecticut a Massachusetts. Bohužiaľ ale z vyhliadky neuvidíte to hlavné - samotný Empire State Building. Pokiaľ si preto chcete urobiť ikonickú fotku Manhatannu z vtáčej perspektívy, navštívte radšej predošlé dve vyhliadky. Empire State Building je najrušnejší počas západu slnka. Predbehnúť ľudí sa dá pomocou prednostných prehliadkových vstupeniek, ktorých cena začína na približne 63 dolároch. Pokiaľ sa chcete vyhnúť davom, mrakodrap navštívte dopoludnia medzi ôsmou a jedenástou hodinou alebo medzi polnocou a jednou hodinou po polnoci.

Základné informácie:

Vyhliadka je otvorená každý deň od ôsmej do druhej rána.
Východ slnka: áno, západ slnka: áno.
Vstupné na 86. poschodie: dospelí - 34 dolárov, deti 6-12 rokov - 27 dolárov, seniori od 62 rokov - 32 dolárov. Vyhliadku na 86. poschodí môžete navštíviť aj s kartou CityPass či New York Pass. S kartou CityPass môžete ísť dvakrát, raz cez deň, raz v noci.
Vstupné na 86. a 102. poschodie: dospelí - 54 dolárov, deti 6-12 rokov - 47 dolárov, seniori od 62 rokov - 51 dolárov. Pokiaľ chcete vyjsť na 102. poschodie s kartou CityPass či New York Pass, priplatíte si 20 dolárov.
Stanica metra: 34 Street - Herald Sq Station (linky 2, 3, 4, 5, A, C, J, Z).

Zdroj: CNC