Krajina dlhého bieleho oblaku, ako býva Nový Zéland prezývaný, je skvelou voľbou pre každého, kto si myslí, že už objavil všetko. Ak hľadáte niečo nové, osobitné a pritom jednoducho krásne, dajte šancu Novému Zélandu.

Gejzíry, ľadovce, vodopády neskutočných rozmerov, tajomná maorská kultúra alebo adrenalínové zážitky, to je len malý sumár zaujímavostí, ktoré cestovateľom krajina ponúka.

Nový Zéland nájdete vo vodách Tichého oceánu. Od svojho najbližšieho suseda, Austrálie, leží necelých dvetisíc kilometrov ďaleko. Objaviteľom ostrovov (Severného, Južného a niekoľkých malých pridružených ostrovčekov) bol moreplavec menom Abel Tasman, ktorý bol ale presvedčený, že objavil len ďalšiu časť Južnej Ameriky. Mimochodom slávny námorník James Cook tam dorazil až o 127 rokov neskôr. Veľa vody potom ešte pretieklo, než dostal Nový Zéland svoje meno od holandských kartografov a privítal prvých turistov.

Maori, pôvodní obyvatelia ostrovov, o severnom z nich hovorili ako o "krajine dlhého bieleho oblaku", ale dnes je tak nazývaný, hlavne miestnymi, celý Nový Zéland. Svoju krajinu obyvatelia prezývajú aj ako "kraj Boha" - teda Godzona. Požehnaním je pre nich nielen krásna a neskazená príroda, kde vás neohrozujú žiadne jedovaté zvieratá, ale aj príjemná klíma, vysoká životná úroveň a pohodový životný štýl bez teroristických hrozieb.

Budete mať možnosť predsvedčiť sa, že tam žijú veľmi priateľskí a pohostinní ľudia, čomu napomáha aj jazyk, ktorý nepozná vykanie. Bez ohľadu na vekové rozdiely vás Novozálanďania budú hneď po prvom stretnutí a predstavení oslovovať krstným menom. Že nehovoríte plynulou angličtinou? Na to sa tam nehrá. Žije tam veľa ľudí, pre ktorých angličtina nie je rodným jazykom, a tak zlý prízvuk neexistuje a na slovíčkarenie si naozaj nepotrpia.

5 nezabudnuteľných pokladov krajiny dlhého bieleho oblaku

1. Maori

Zdroj: Profimedia

​Kultúra pôvodných obyvateľov polynézskeho pôvodu je pre návštevníka z Európy veľmi zaujímavá. Kedy presne sa prví Maori na ostrovoch vyskytli, nikto s určitosťou nevie, ale špekuluje sa, že to mohlo byť už niekedy v 9. storočí nášho letopočtu. Boli to, a stále sú, predovšetkým výborní rezbári. Po celom Novom Zélande preto uvidíte ich bohato rezbársky vyzdobené zhromažďovacie domy, osobné amulety, vyzdobené nástroje i zbrane. V meste Rotorua je možné zažiť maorský kultúrny večer, kde Maori predvádzajú svoje akčné piesne, slávny vojnový tanec haka (ktorý môžete poznať z finále rugby) a svoje rituály.

2. Gejzíry

Zdroj: TripAdvisor

​Nový Zéland je jednou z troch krajín na svete so silnou geotermálnou aktivitou - gejzíry, bublajúce bahno a horúce pramene. Celá vulkanická zóna je súčasťou "Ring of Fire" - "Ohnivého kruhu" obopínajúceho Tichý oceán. Vo Waiotape, území so súčasne najvyššou aktivitou, je oblasť vyhradená pre turistov, ktorá ponúka pohľad na gejzír Lady Knox, na najväčšie jazero s bublajúcou vodou Champagne Pool a na pestrofarebné vyzrážané povlaky minerálu Artist’s Pallete.

3. Jadeit

Zdroj: Profimedia

​Jadeit je drahokam zelenej farby, ktorý sa nachádza na viacerých miestach na svete - ten novozélendský je ale mimoriadne kvalitný a pre Maorov veľmi dôležitý. Miestni rezbári z neho od pradávna vyrábajú nádherné šperky a drobné sošky, ktoré vychádzajú z maorskej ornamentiky. Jadeit i nefrit je tiež známy ako pounamu, posvätný kameň, z ktorého sa zhotovujú hlavne sošky predkov, ozdoby, amulety, ale v minulosti aj zbrane.

Remeselnícke dielne, kde sa jadeit spracováva, je možné navštíviť a z bohatej ponuky si vybrať svoj osobný novozélandský suvenír - amulet. Typický je napríklad "tiki", čo je štylizovaná ľudská figúrka s veľkou hlavou, vyplazeným jazykom a pokrútenými končatinami.

4. Kivi

Zdroj: Profimedia

​Čo sa týka fauny, je Nový Zéland bohatý najmä na vtáctvo. V prírode i v rezerváciách môžete pozorovať mnoho pre nás exotických vtákov, akými sú horský papagáj nestor kea, tui, fantail, weka alebo bellbird. Určite uvidíte aj najtypickejšieho vtáka pre túto krajinu - kiviho. Pozoruhodné na ňom je, že je to vták bez krídel. V prírode je dnes už vzácny, žije v hlbokej buši a vychádza von len v noci. Cestovatelia ho ale môžu obdivovať v špeciálne zatemnených príbytkoch v turistických centrách. Zaujímavosťou je, že veľké množstvo novozélandských vtákov je nelietavých, rovnako ako kivi.

Nový Zéland je ale domovom mnohých endemických druhov (organizmov vyskytujúcich sa len na určitom mieste na Zemi), a tak je teda vzácnosťou viac než dosť - len na Novom Zélande nájdeme napríklad hatériu novozélandskú, starodávneho plaza.

5. Ľadovce a vodopády

Zdroj: Wikipedia/Fox Glacier

​Novozélandksé ľadovce Fox a Franz Josef sú svetovo unikátne z dvoch dôvodov: stekajú až do nadmorskej výšky okolo 300 metrov pod úroveň lesa a pohybujú sa desaťkrát rýchlejšie než ostatné ľadovce všetkých kontinentov. Vďaka neustálemu pohybu sa tvar na povrchu rýchlo mení, a preto je každá návšteva ľadovca neopakovateľná.

Vedeli ste, že sa Nový Zéland môže pochváliť 14 národnými parkami? Mnohé z nich majú v ponuke aj nádhernú prechádzku okolo vodopádov. K tým najobľúbenejším patrí Huka Falls na rieke Waikato, ktorá má až 100 metrov na šírku. V tomto mieste sa ale náhle sužuje a stláča tak vodu do 20 metrov širokej rokliny s 11-metrovým prevýšením. Až 220 tisíc litrov vody za sekundu sa ženie roklinou a vystreľuje z nej v nádherných oblakoch.

Zdroj: CNC